Лидерът на ВМРО Станимир Радулов иска от македонския премиер статуя на революционер

0

Председателят на общинския комитет на ВМРО-БНД  в Благоевград Станимир Радулов моли премиера на Република  Македония  Зоран Заев да подари на Благоевград   статуя на  българския революционер и войвода Андон Янев. Ето какво каза Радулов:

„Разбирам ,че в Скопие са махнали паметника на родения във Велес Андон Лазов Янев, наричан още Кьосето. Надявам се ,че това е грешка и скоро властите в Македония ще си върнат статуята на този български революционер на старото си място.
Боя се ,че в столицата на братска Македония има доста други „споменици“, които би трябвало да бъдат  демонтирани и пратени в историята, но не и точно този…

Ако обаче в БЮРМ/а държат на това да махнат този паметник, аз като председател на „Общинския комитет на ВМРО-БНД“ в Благоевград ще моля Премиера на Република  Македония, г-н Зоран Заев да подари на Благоевград тази статуя на  българския революционер и войвода на Вътрешната македоно-одринска  революционна организация. Тук в Община Благоевград ,обещаваме да се  погрижим добре за този паметник!

Искам да уверя уважаемият г-н Заев, че този жест от негова страна ще бъде напълно в духа на подписания  наскоро „Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония (на македонска литературна норма: Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија)“…
Този жест от Ваша страна ще бъде и прекрасен повод да се видим в столицата на Пиринска Македония, където Вие сте добре дошъл“!

Ето и един от последните епизоди от живота на Андон Кьосето в Горна Джумая/Благоевград , където той умира и е погребан през 1953 година:
След Балканските войни Андон Кьосето се заселва в Горна Джумая. В края на 1951 година югославското правителство внася меморандум в ООН, в който населението в Пиринска Македония е обявено за „югославско малцинство“, преследвано и тероризирано от властите в София. Видни стари македонски
революционери като Георги Попхристов, Андон Кьосето, Димитър Занешев, Лазар Томов, Александра Хаджидимова, съпругата на Васил Чекаларов Олга Чекаларова – се обявяват в специална декларация против югославските претенции.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!