Корнелия Нинова на 50 – какво постигна, какво загуби, какво предстои?

0

Твърдят, че Корнелия Нинова няма заден ход.
Други я съветват да намали темпото и когато кара напред, да се съобразява с психологията на българина, който не обича екстремните ситуации.

Никой обаче, критик или почитател, не може да оспори една от най-големите заслуги на лидерката на БСП – върнатата кондиция на партията. В предишното Народно събрание парламентарната група на левицата имаше 48 депутати при цели 111 от групата на ГЕРБ. Или 63-ма повече. Смазващо превъзходство. Сега левицата разполага със 79 народни представители (един напусна групата) при 95 от основния опонент. Или само 16 гласа отгоре.

Изводът е отчетлив: Нинова върна БСП на терена, някои дори казват – от отвъдния политически живот, накъдето се беше запътила партията след победоносните серии на ГЕРБ и колаборационното поведение на част от червените кадри.
Нещо повече, партията не само е равностойна на ГЕРБ, но вече спори за мястото на първа политическа сила.

Заслуга на Нинова е издигането на Румен Радев за кандидат-президент на левицата. Над 2-та милиона гласа от целия политически спектър са потвърждение за добра политическа интуиция и кураж при взимането на решения.
Нератифицирането на Истанбулската конвенция и на Глобалния пакт за миграция също присъстват в нейния актив.

За лидер на БСП бе избрана на 8 май 2016 г. Оттогава насам смени поколението в партията, като отвори път на нови лица. Обратната страна на обновителния процес е, че амбицира вътрешно-партийната опозиция. Намират характера ѝ за труден, но не отричат позитивите от биткаджийския ѝ нрав. Не отричат също така, че просто има характер.

Характер, който през тази година ще ѝ трябва.
Редовните избори са два – европейски и местни. А както казва политологът проф. Александър Маринов, нищо по-малко от победа на изборите, няма да ѝ бъде отчетено като успех.

Освен проф. Маринов плюсовете и минусите на опозиционната лидерка претеглиха пред епицентърбг двама историци – академиците Константин Косев и Георги Марков, политологът д-р Калоян Методиев, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Оценка даде и депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков.

Накратко: какво постигна Нинова, какво загуби, какво предстои?

Акад. Константин КОСЕВ: Ербап жена е, но българите не обичат екстремните ситуации
Нинова е ербап жена. Успя да извади напред БСП и да я стабилизира. Радвам се на ентусиазма и на енергията ѝ, но трябва да бъде по-кротка. Защото со кротце, со благо далеч се отива, както е казал един мъдър човек.

Тя води равностойна политическа битка с Борисов, въпросът е да се спазват нормите.

Акад. Георги МАРКОВ: Целенасочена и ясна като политик

Корнелия Нинова е жена със силен характер, целенасочена е и е прекалено ясна за политик. Обикновено политиците усукват, особено по жизнено важни въпроси. Нейната сила е в тази яснота, което се цени от хората. Хората разбират какво има да им каже. Има и организаторска дарба – стегна партията, приведе я в динамичен вид и постави въпроса за властта. Когато се поставя въпроса за властта, човек трябва да чувства, че има готовност за нея – както лична, така и на съответната политическа партия.

Д-р Калоян МЕТОДИЕВ: Наложи се като нов тип политик
Корнелия Нинова се наложи като нов тип политик с няколко основни инструмента: говорене в прав текст, деидеологизация, прагматизъм, поемане на рискови ходове. Това е и новата европейска реалност.

Не може да се отрече, че демонстрира смелост и решителност за действия, което е дефицитна стока в епохата на полу-мъже, затънали в зависимости, страх и безгръбначие. Мнозина не издържат и се предават или продават, но към днешна дата не и тя. Това безспорно заслужава адмирации. При жените интуицията, ирационалното играят силна роля в политиката – да усещат хора, събития, решения… И Нинова го прави. Апропо, ирационалното е основата на консерватизма.

Ценното, от моята политическа гледна точка е, че работи за важни политическа каузи – борбата ѝ с нарушенията на демократичните принципи, на които сме свидетели в момента в държавата, Истанбулската конвенция, Пакта за миграцията. Не се побоя да се сблъска фронтално с придворния бизнес, удържа на външен натиск по различни теми и много други. Събирането на съвкупност от политики, покриващи целия политическия спектър, е нещо, което не може да ѝ се отрече. Битките трябва да се водят за общото благо, а не за тяснопартиен интерес. Защото партиите са просто средство, а не цел в политиката, което, струва ми се, тя започна добре да разбира.

Пожеланията ми са за много здраве и виталност. Останалото е комбинация от човешка и Божа работа.

Андрей РАЙЧЕВ: Не познава заден ход, в партията държи „асо пика“

Ще започна с една шега: Корнелия значи „рогата“. Това не е изненадващо за нея. Не зная дали родителите ѝ са имали нещо такова предвид, но в резултат, че е толкова рогата, тя в куп неща е първа. Тя е първата лидерка на БСП. Преди нея партията не е имала за лидер жена.

Тя е и първата, която става лидерка без волята на предишния лидер. В този смисъл Корнелия Нинова е изненада.
Тя е успялото, „рогатото“, което е плюс, което обаче е и минус.
Прекалено много се бие и много слабо познава задния ход. Тя почти не знае как се превключва на задна скорост. Това, че не е маневрена, е симпатично, но скъпо удоволствие.
Дотук обаче печели.
Тя е човек, преминал през противоположности. Момиче от село, завършила НГДЕК (б. ред. – родена в село Крушовица, завършва с отличие гимназията за древни езици и култура и право в СУ „Св. Климент Охридски“). Тя е български мениджър, който работи за арабските страни. Животът ѝ е пълен с противоположности.

50 години за един политик са разцветът. Идеална възраст на това поприще. Руснаците имат поговорка: „Ако до 20 години нямаш здраве и сила, никога няма да имаш. Ако до 30 години нямаш акъл, никога няма да имаш. Ако до 40 години нямаш богатство, никога няма да имаш. Ако до 50 години нямаш власт – толкоз.“

Каквото и да правят противниците ѝ, тя държи асото, което може да изиграе на масата.

Проф. Александър МАРИНОВ: Изпитанията за нея предстоят!
Корнелия Нинова е видимо по-различен политик от досегашните лидери на БСП. Откроява се! Това, което до момента доминира като нейно най-голямо постижение, е победата на президента Румен Радев и по-точно нейното решение да подкрепи такъв тип кандидат и точно тази кандидатура. Това беше летящ старт на лидерското поприще.

Нинова със сигурност промени опозиционното поведение, най-вече говорене на БСП. БСП стана остра, активна, на моменти – агресивна в добрия смисъл опозиция, която създава необходимост да се съобразяват с нея. Преди имаше момент, когато не ѝ обръщаха внимание, по-скоро се отнасяха малко пренебрежително към нея.

Положителна характеристика е, че Нинова инициира и придвижи разработването на документ като „Визия за България“. Самият факт, че няма друга партия с такъв документ, е показателен.

Георги МАРКОВ, депутат ГЕРБ: Първа от лидерите у нас усети вятъра на промяната в Европа

Аз съм от противниковия на госпожа Нинова политически лагер, но това не ми пречи да я поздравя за годишнината, да ѝ пожелая здраве и да я поздравя за важните и общонационално значими позиции, с които помогна да се постигне политически консенсус между управляващи и опозиция в България.
От консенсусните точки на първо място бих откроил ревностното оспорване на приемането на Истанбулската конвенция у нас и въвеждане на джендър идеологията и комитета GREVIO.

Подчертавам и позицията ѝ срещу приемането на Глобалния пакт за миграцията на ООН, който ни внушава, че съществува право на миграцията, а такова няма; че миграцията била инкубатор на просперитета на Европа.

Не на последно място поставям и позицията ѝ спрямо евроинквизицията срещу една приятелска страна със силен министър-председател, какъвто е Виктор Орбан.

Тези неща са впечатляващи и независимо, че аз съм от политическия противников лагер, не ми пречи да ги оценя реално. Така, както и Корнелия Нинова поздрави нашия премиер и лидер на партията няколко пъти, когато той постъпи по сходни проблеми. Например, не предприе изгонване на руски дипломати само по слухове и следствени действия без съдебно решение.

Кольо КОЛЕВ: Вдигна на крака БСП, сега да потърси съюзници

В политиката 50 години са младенческа възраст. На фона на един Уинстън Чърчил например е дори детско-юношеска. За политик, който успее да се задържи във властта, това е само началото.

Дотук Корнелия Нинова постигна няколко много важни неща.
Сложи край на изборните победи на ГЕРБ с кандидатурата на Румен Радев за президент, което е нейна лична заслуга.
Вдигна на крака БСП, която се бе превърнала в обезверена и почти умираща партия. БСП в момента представлява реална политическа сила. Като социолог, на базата на изследвания, мога да потвърдя, че преди Корнелия Нинова нещата наистина бяха много, много тъжни. Преодоляването на пълното обезверяване е огромен успех.

Какво не постигна?

Това, което никой партиен лидер на БСП не е постигал: да ликвидира опозицията срещу себе си. В БСП това е характерна особеност, която те наричат вътрешно-партийна демокрация. За нейно успокоение всички лидери преди нея са имали вътрешна опозиция срещу себе си, потискана в една или друга степен, но съществуваща реално.

Друг традиционен проблем е липсата на съюзници. Поведението, излъчването, изказванията при БСП внушават сякаш идеята, че БСП си е самодостатъчна. Аз, например, не разбирам схизмата с АБВ. БСП печели, когато привлича подкрепа отвън. Румен Радев е типичен пример в това отношение. Трябва отваряне – дори не толкова към партии, колкото към хора. Хора с интелектуален потенциал; хора, които биха могли да бъдат съпричастни не към лявото, а към нормализацията на страната. Така че страната най-накрая на бъде вкарана в нормално русло на управление и на обществен и социален живот.

Сега тече битка за евролистата, за това ще издигнем ли Станишев, кой приема Истанбулската конвенция и кой не. Това е вътрешна битка, а битката трябва да е за привличане на качествени и можещи хора отвън. Това са основните проблеми на Корнелия Нинова и на БСП. Както подчертах, 50 години са младенческа възраст за един политик и може би тя ще успее да нацели ваксата.

Кънчо СТОЙЧЕВ: Истински водач с цялата прелест и ужас на думата

Познавам Корнелия от 4 години. Сигурно сме се срещали една дузина пъти. Три са отчетливо доминиращите ѝ качества:
– енергия, огромен заряд
– целеустременoст, яснота за целите
– ясни морални червени линии, принципи извън дискусия

Вероятно поради увереността ми в диалектическата логика, това са и най-големите й слабости. Защото огромната мощ изисква не по-малко мощни спирачки; защото целеустремеността може да убие гъвкавостта и компромиса; защото моралната чистота и претенция може да прерастне в сектантство.

Вероятно горните думи са твърде субективни и не могат да не бъдат. Но безспорното, обективното е, че Корнелия е лидер от най-висока класа, истински водач с цялата прелест и ужас на тази дума.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!