Климатолог: Идва топла зима, първият сняг пада на..

0

Около 15-16 ноември се очаква смяна на времето. Това обясни пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„На юг от България ще има циклон, а на север-североизток – антициклон, и на контактната зона ще се създадат условия за валежи. Ако пък температурите на въздуха, който ще дойде от североизток, са по-ниски – и на снеговалеж”, каза проф. Рачев. По думите му това може да означава първи снеговалежи в по-ниската част на Южна България, особено в Родопите.

Той обаче уточни, че по-голяма яснота за времето в средата на месеца ще има следващата неделя.

„Изпратихме септември с над 2 градуса над нормалната за месеца температура, октомври също. А ноември го започваме ужасно ударно – в момента аномалията е между 8 и 12 градуса над нормата”, отбеляза още климатологът.

Той допълни, че в западната част на България сухотата е екстремна. На много места през последните 3 месеца е валяло само 10-15 литра, а на други не е валяло изобщо.

„От средата на месеца се очаква сравнителна смяна на времето. Дотогава ще се понижават температурите. В България се очакват първи снеговалежи в по-ниската част на страната“, каза Рачев.

„Очаква ни хубаво време над нормалното и в края на следващата седмица ще се понижат до нормата. Цялата зима ще бъде сравнително по-топла – 1-2 градуса е съществена разлика в температурите“, допълни той.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!