И замириса на риба: Благоевградчани пекат шаран за 5, 50 лева на бамбукови пръчки

0 1 144

Ден преди големият християнски празник Никулден жителите на Благоевград са в трескава подготовка за обредната трапеза. По традиция на този зимен празник се яде риба. За всички семейства в Пиринско основната храна за деня е пълнен шаран приготвен по различни рецепти. Според местните търговци най-предпочитаната риба за този ден е шаранът. Кратката обиколка из търговските обекти в Благоевград предлагащи риба и морски дарове на репортер на ИА Региона установи средната цена на най-продаваните риби.
Шаранът е на цена от 5.49 до 6 лева, но тава е цената на големите търговски вериги, които правят промоции. На различните места, където се продава на открито цената върви от 6 до 6,80 лева за килограм шаран. След шарана се нарежда скумрията, рибата предпочитана най-много от българите, тя варира от 4,30,до 4,50 лева за килограм, а филето е 9,99 лева. Пъстървата остава на същата цена, която се предлага и в не празничните дни от 9 до 10 лева за килограм.
Търговците на специализираните рибни магазини казват, че в дните около Никулден екзотичните риби като Ципура, Лаврак и др. не им вървят, а иначе за тях имат постоянни клиенти. Шаранът при тях тази сутри се търгуваше за 6, 50 лева.За сравнение с миналогодишните цени големите магазини са запазили същите цени, а търговците на дребно са покачили цената от 50 ст. до 1 лев за килограм.
Ето и изпитаната рецепта на продавачката Дани за пълнен шаран, освен рецептата тя сподели, че тотален хит е изпичането на шарана върху бамбукови пръчки:
Необходими продукти:

1 шаран (около 1,5-2 кг.)
4 глави лук
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. ориз
2 моркова
230 г гъби
1 лимон
1 ч.ч. олио
магданоз
лимонов сок
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме шарана. Отвън и отвътре го намазваме с лимоновия сок, посоляваме го и го оставяме да престои около час.
През това време приготвяме плънката. В тенджера задушаваме нарязания лук в олио и малко вода. Прибавяме нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат, добавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Подправяме със смлян черен пипер и доливаме топла вода.
След като оризът леко омекне, снемаме тенджерата от котлона, прибавяме орехите и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине.
След това с плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
Печем го в намаслена тава, покрита с 5,6 бамбукови пръчки като основа, ако ни остане от плънката я разстиламе около шарана. Поливаме го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсваме с едро смлени орехи. Върху тях нареждаме тънки резенчета лимон, добавяме малко вода и печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 50 минути.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!