Инж. Дамян Дамянов: Чужденците на опашка за лов на БГ глигани, защото са без АЧС

0

Качеството на дивеча у нас също привлича ловците от странство. През тази година заявките за лов от чуждестранни туристи в България са предимно за групов лов на дива свиня. Това каза пред „Агрозона“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Сред главните причини за това са, че у нас все още не e открит случай на болестта Африканска чума по свинете. „ В не малка част от европейските страни АЧС е обхванала огромни популации. Това ни осигурява голямо предимство пред останалите конкуренти – Румъния, Хърватия, Италия. Дивечът там намалява, докато при нас все още не се среща проблемът“, коментира Дамянов.

Засилен интерес има и към българския щанд на изложението Jagd and Hund 2018 и освен добрата организация, фактор за това е липсата на АЧС у нас.

Освен това чуждите ловци биват привлечени и от качеството на дивеча в страната ни, допълни Дамян Дамянов. Световният рекорд от благороден елен, отстрелян през 1991 г., е български и това говори за добрата генетична база, с която разполагаме и класните трофеи. До скоро и световният рекорд от диво прасе се държеше от България. „Имаме много добри условия за индивидуален и групов лов на дива свиня. Екземплярите от сръндаци и лопатари са отлични . Разполагаме с целия набор от едър дивеч, а също така цените на които продаваме лова са съобразени с малко по-голямата отдалеченост на страната. Това са все фактори, които привличат ловците“, заключи директорът на Югозападно държавно предприятие .

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!