Именикът рожденик Николай Георгиев готви шаран по стара рецепта

0 1 601

За кмета на Кресна Николай Георгиев Никулден е двоен празник. Той е роден на 6 декември и е дошъл на този свят с името си.По този повод всяка година градоначалникът готви  за семейството си шаран по стара рецепта.

Ето и рецептата:

Продукти:  • 1 1/4 кг шаран • 200 г ориз • 3 глави лук • 1 връзка пресен лук • 60 г орехи • 60 г стафиди • 1 ч.л. мащерка • 1 щип. черен пипер • сол • 4 с.л. олио • 1 к.ч. вода • магданоз Рецепта:Стафидите (60 г) се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките – черен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накрая – ситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно. Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!