Извънредно: Спипаха престъпна група за парелелен износ на лекарства

0 895

Здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев, шефът на спецсъда Иван Гешев и др. дадоха извънреден брифинг относно паралелния износ на лекарства.
„МВР, ДАНС и Прокуратурата от месеци работят за разкриването на далавери в болниците. Увеличават се парите за сектора, а резултати няма“, обяви вътрешният министър Валентин Радев.
„Фокусирали сме се върху организирана престъпна група, която прави паралелен износ на лрекарства“, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
„Става въпрос за животоспасяващи лекарства, лекарства за онкоболни, за деца, които са на стойност милиони левове. Само актовете, които ще бъдат връчени на фирмите, са за над 500 000 лева. Тези лекарства се изнасят от България, като по този начин тези лекарства липсват от българския пазар. Така се ощетяват българските граждани. Лицата, свързани с тази лоша практика са много, като работата продължава. Операцията е проведена в София, Шумен, Пловдив и други градове“, обясни шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
„Искам ясно да кажа, че кабинетът има решимостта да спре лошите практики в България. В България лекарствата не са по-лоши от тези, които са в другите страни в Европа. И за въпросните молекули за лечение на онкологични заболявания, за които толкова се говори, искам да кажа следното. Ако те са влезли в употреба в девет страни от ЕС, аз ще направя така, че България да е десетата страна“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.
Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов добави, че около 20 лица са доведени за разпит, като част от тях са в ареста. „Става въпрос за различни аптеки и различни болници, пише пик. Става въпрос, че лица са контактували с болници, за да взимат от тях лекарства, окрупнявали са пратки и след това са ги изнасяли за други страни. Цената на лекарствата на пазара в Европа е четири пъти по-висока от тази у нас“, допълни Спиридонов.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!