Идва краят на медиите-бухалки, затварят “устите“ на сайтовете в Благоевград

1 4 876
0
0

Затварят “устите“ на всички сайтове в Благоевград. И това ще  стане  факт с новия законопроект за прозрачна медийна среда, който депутатите приеха на първо четене. Вносители на промените в закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения са парламентарната група на ДПС.

Новите правила ще важат не само за регионални сайтове, но и за други медии. Не е ясно обаче как точно ще се въведе изискването за задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начина на финансиране.

Свободата на словото реално става факт. Така няма да се пуска невярна информация, фалшиви новини, да се очернят хората, да се позволява да се пускат нецензурни коментари и обиди и да се насажда омраза чрез медията.

Новите промени доказват,че е време собствениците на сайтове да излязат на светло.След приемането на закона ще се спре практиката медиите да са бухалки на определени политици. Когато се пишат клевети срещу някой и се опитват да му опетнят името,тогава той от своя страна може да се защити, като сега ще може да се разпорежда на медийните доставчици да дадат информация за реалния собственик.По този начин дадена медия няма безнаказано да обвинява и хули.

От друга страна вече има дела в Европейския съд, където медии са осъдени, защото не са премахнали обидни коментари от форума си. В директива на Европейския съд ясно се казва,че администраторът трябва да контролира коментарите.

Преди време новинарският сайт „Делфи“  осъди Естония в Европейския съд по правата на човека. Две години след постановяването на ЕСПЧ, че медията е отговорна за появата на нецензурни материали в онлайн платформите си, Голямата камара на съда в Страсбург потвърди решението.

Други новини
1 Коментар
  1. Факт каза

    0

    0

    1984…Ще излизат само Работническо дело, Правда и Народна младеж.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!