Злата Ризова към модела Тасков-Камбитов: Застанете с лице към истината!

Пръсти долу! Без политика, без реваншизъм, без инат и тесногръди декларации !

0

Съветничката Злата Ризова отправи поредно питане до кмета, свързано с културната политика в Благоевград. Острието в ОбС зададе множество въпроси,свързани с отпуснатите от бюджета средства, изискванията,правилниците и др.Ето какво пише в писмото:

„Във връзка със случващото се в Камерна опера и предстоящата сесия на общински съвет, на която се предвижда да има точка за дейността на операта и тъй като за несъстоялата се извънредна сесия получих определението популист, сега за да съм съвършен популист смятам, че Общински съвет Благоевград трябва да поиска отчет от Кмета не само за Камерната опера, но и за всички културни институти – общински и регионални.

Да се извърши и направи цялостна проверка и ревизия на начина, по който се управляват културните институти в Благоевград от страна на общинската администрация. Да се направи ревизия на средствата, отделяни за култура – за външни мероприятия и продукции, чуждестранни изяви и културни събития. Общинският бюджет и средствата за култура не са за собствен пиар, това са пари на благоевградските данъкоплатци, които се предвиждат за развитие на местна култура. Тези пари не са за да се изплащат хонорари на видни и недотам видни чужди културтрегери! Провеждането на културната политика в Благоевград е в безпътица. Няма ясна стратегия, няма ясна позиция за случващото се.

Не се спазва Закона за закрила и развитие на културата и се потъпкват правата, които произтичат от него. Не се зачита мнението на специалистите и на интелигентните хора в града. Няма ясна визия за утвърждаването на Благоевград като град с развита собствена културна среда и интелигенция.

За да се осветлят въпросите свързани с развитието на културата в Благоевград, искам да се даде яснота по следните въпроси: 1. Кои общински институти имат утвърдени от кмета правилници за своята структура и дейност, така както е според Закона за закрила и развитие на културата? Къде са публикувани и ако не са – кога ще бъде направено? Защо сайтът на община Благоевград, където информацията за културните институти трябва да се обновява, стои непипнат от години?

2. Колко и какви средства са отпускани от бюджета на община Благоевград за регионалните институти, които според разпоредбите на действащите закони следва също да се дофинансират от общинските бюджети? Какъв е размера на допълнителните средства към Народно читалище „Никола Вапцаров“, Регионална библиотека „Димитър Талев“, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионален исторически музей – Благоевград?

3. Кои директори на общински и регионални културни институти са назначени без конкурси?

4. Защо се нарушава Закона за културното наследство и еднолично се назначава временно изпълняващ длъжността директор на Регионален исторически музей, след като ясно е указано в същия този закон, че правоотношенията с директорите на музеи възникват въз основа на конкурс? Нелегитимното избиране на директор не поставя ли музейните ценности в риск? Какво трябва временно да изпълни новия директор на музея? Знае ли се дали отговаря на изискванията на ЗКН? Нарушаването на разпоредбите не показва ли липса на отговорност към опазване на културните ценности, задължение, което е вменено на кмета със същия този закон?

Припомняме, че моделът Камбитов-Тасков се наложи много сериозно в този мандат. Още от миналия мандат двамата заедно се снимаха на плакатите от предизборната кампания. Сега за втори мандат работят изцяло синхронно заедно. Без тяхното одобрение нищо не може да се случи в Общински съвет и в Общината.
Официализираха този модел наскоро, миналата седмица не присъстваха и двамата на извънредната сесия по важна за града тема, с обща декларация.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!