Защо нашенци предпочитат „Градът на сънищата или мечтите“ в Драма?

0

Стотици българи от Южна България посещават коледното градче в гръцкия град Драма, за да почувстват духа на наближаващите празници, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. В сърцето на Драма, намиращо се на 40-ина километра от ГКПП „Илинден-Ексохи” по традиция от 13 години насам светват светлините на най-големия гръцки коледен базар. „Онируполи”, в превод „Градът на сънищата или мечтите”, е разположен в парка в сърцето на Драма, посещаван е и от много българи.

За целта през уикендите, туристическите агенции от столицата и Южна България организират еднодневни екскурзии за посещение на най-голямото коледно събитие в Гърция. Двудневните пък екскурзии, освен „Онируполи”, включват разглеждане забележителностите и на съседния на Драма град – Кавала, пише бгнес. Така, освен, че прекарваме почивката си на море в Гърция, южната ни съседка става и предпочитана коледна дестинация. Жалко, но е факт. Драма, стар град, свързан и с нашата история, е построен буквално върху вода. Водите на река Ангитис или българското „Драманица” образуват невероятен парк в сърцето на Драма, който е един от 60-те най-добри природни парка в Европа в рамките на програмата „Култура 2000”. Коледното градче в Драма датира от 2004 г., когато в Гърция се проведе лятната Олимпиада.

И за която трябваше да бъде готова Автомагистрала „Струма”. 13 години по-късно тя все още се строи. Какво представлява „Градът на сънищата и мечтите”- Онируполи: Малки кокетни къщички, домове на любимите детски приказни и съвременни герои, които греят в разноцветни коледни и вълшебни светлини. Освен това шоу, музика, театрални постановки, изложби, изненади за децата, атракциони. Толкова много избор и толкова много коледно настроение едва ли е възможно да кипи по уличките на друго градче. От 4 декември до 4 януари, всички деца и възрастни, които искат да почувстват духа на Коледа, да повярват в чудеса или просто да получат подаръци, могат да посетят празничното градче, което е на 60 км от град Гоце Делчев. Самият Дядо Коледа и Снежанка посрещат посетителите с приветлива усмивка и много обещания, в пощенския клон на Онируполи може да се напише и пусне писмо до Дядо Коледа.

На брега на езеро светлините огряват приказен замък, във водите плуват водни лилии, има мост на влюбените, както рицари, митичният кон-еднорог, сред дърветата са разположени гъби-къщички, тук е еленът Рудолф, а по клоните на украсените с гирлянди дървета греят десетки коледни звезди. Разхождайки се из чудните къщички на Онируполи неизменно ще се натъкнете на Дървото на желанията, където можете да закачите някоя своя мечта, написана на листче и ако вярвате наистина силно в нея, тя непременно ще се сбъдне.

Освен приказните къщички за забавления, занимания и игри, в коледното градче са разположени заведения за хранене, дегустация на греяно вино, множество щандове за сувенири и много други. „Идваме от Златоград, на 180 км от тук, за да посетим най-известното Коледно градче в Гърция. Тук е чудесно, виното е добро, но не колкото българското. Детското градче е прекрасно, обиколили сме няколко града, най-много ни хареса Коледният базар във Велико Търново, казаха  млади хора от България. Според тях би било хубаво и в България да има нещо подобно. „Пишете и в България да има такива коледни градчета, за да не ходим в Гърция”, съветват ни нашите граничари на ГКПП „Илинден” на връщане от Драма.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!