Засилен интерес към новото строителство в Благоевград, най-много се търсят двустайните апартаменти

0

Пазарът на недвижимите имоти в Благоевград поддържа устойчиви нива. През изминалата 2018 година в агенцията по вписванията са регистрирани 1569 продажби и 443 дарения. В сравнение с предишната 2017 година има лек спад на продажбите с 88 броя и повишение на даренията с 66 броя, но като цяло имотните сделки вървят. Половината от тях през изтеклата година -798 броя, са сключени чрез ипотеки. Причината са ниските лихви на ипотечните кредити, поясниха брокери. Интересът към новото строителство продължава да е насочен основно към двустайните жилища.

В момента има търсене на двустайни апартаменти и гарсониери, които в широкия център вървят между 25 000-35 000, когато са напълно обзаведени. Интерес има и към имоти в санирани блокове в кварталите, едно жилище от 65 кв.м в тях се продава за 65 000 лв. Има разлика в цените от това дали купуваш в идеалния център, или топцентъра, както и дали жилището е до ключ, на мазилка и замазка. Луксозно жилище с пълно обзавеждане, климатизирано и газифицирано в топцентъра се продава между 900-1000 евро на кв.м.
Цената не ново жилище пада на 650-700 евро, ако не е обзаведено, но има дограма, ламинат и вътрешни врати. Жилищата в района срещу Трето основно училище, придобил популярност като „Китайският квартал“ заради нагъчканите една в друга кооперации, вървят между 550-600 евро на кв.м на замазка. Там водещ е критерият, че мястото е ключово, намира се на 5 минути от всички важни институции- поликлиника, община, полиция, съд и др.

Жилищата в новосторящата се сграда при бившия комплекс 4Кончето“ също няма да паднат под 700 евро.
„Има постоянно търсене на малки жилища с цел инвестиция, отдаване под наем на студенти, и на тристайни жилища, които са за семейства“ , отбелязва брокерът Ирена Точева.
Ново строителство върху стари имоти продължава да е актуално. Пресен пример за това е градежът , който започнаха в района на пазара в Благоевград. Строителната площадка е заградена, а багери вече започнаха първите изкопни работи. На частния терен, който попада в обсега на най-късата улица в града „Орцето“, ще бъде изградена жилищна сграда с магазини и офиси. Възложители на проекта са фамилиите Димитрови, Аврамови, Никови и фирма „Маркет хаус“ ЕООД на благоевградския строителен предприемач Емануил Манолов. Градежът обаче се изпълнява не от неговата фирма, а от „Нико-строй 5“ ЕООД на Николай Стоев. На мястото всъщност е била наследствената къща на арх. Ина Аврамова, която в момента е главен архитект на община Разлог, и още една стара къща.

Първоначално инвестиционното намерение било за строителство само в имота на една къща. При изкопните работи обаче била нарушена стабилността на съседната стара сграда и строителят предложил на възрастната жена, която живеела в подалата къща, да я включи в проекта. Така се стигнало до разширяване на строежа, разказаха запознати със сделката. Жилищната сграда трябва да бъде построена за две години, като в нея е предвидено да има подземен паркинг. Това за Благоевград е от съществено значение, тъй като местата за паркиране са крайно недостатъчни, особено в централна градска част, пише струма бг.
Нова жилищна кооперация ще строи върху наследствения си имот бившият СД депутат, ексбанкер, адвокат Спас Димитров. Бащината му къща се намира на метри от Синята къща в центъра на Благоевград и в нея живее брат му д-р Емил Димитров, тъй като ексдепутатът отдавна се премести в София. В съседство с някогашния клуб на СДС е къщата на известния джумалия Гоце Танчев, която също предстои да бъде блъсната и на нейно място да се съгради нова.

1
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!