Зам.деканът на ПИФ доц.Валентин Василев единствен мераклия за омбудсман на Благоевград

0

Зам.деканът на Правно-историческия факултет в ЮЗУ доц.Валентин Василев е единственият кандидат за омбудсман в община Благоевград. Вчера изтече крайният срок за подаване на документи за позицията обществен защитник в общината.

Доц. Валентин Василев има опит в общинските дела,тъй като в периода декември 2007 до април 2010 г.беше заместник-кмет по хуманитарните дейности на община Благоевград.
Ако кандидатурата на доц.Василев бъде одобрена възможно е той да продължи работата си в ЮЗУ и едновременно с това да изпълнява функциите на омбудсман.

Общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“ първи настояха да проведе процедура за избор на обществен посредник за територията на община Благоевград.Своето предложение за това те изпратиха до кмета, председателя на ОбС и общинските съветници още през септември,миналата година.

От 2012 г. в Благоевград няма избран такъв човек за тази позиция. Преди две години председателският съвет реши да не предлага на ОбС – Благоевград процедура за избор на обществен посредник.Тогава стана ясно,че единственият кандидат за омбудсман Петя Георгиева Гюрова – Петрова, няма законово право да участва в процедурата.

Тя е била обществен посредник в два последователни мандата на Общински съвет – Благоевград, 2003-2007 година и 2007 – 2011 година, а съгласно разпоредбата на чл. 12, ал. 2 едно лице не може да бъде избирано за обществен посредник за повече от два последователни мандата.

До сега в Общински съвет са проведени няколко процедури за избор на обществен посредник. Последното неуспешно гласуване се състоя преди почти пет години. Причината бе,че нито един от четиримата кандидати за поста не спечели необходимите 25 гласа на местните парламентаристи.

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!