„Жълтата гостенка не си отива“: 32-ма възрастни болни от туберкулоза в Благоевградска област!

0

Само 32-ма възрастни с туберкулоза са регистрирани в Благоевградска област през 2017 г., а броят им през последните години непрекъснато намалява. Добрата новина съобщиха вчера на пресконференция в Регионалната здравна инспекция д-р Петър Георгиев, директор на белодробната болница в Благоевград, и д-р В. Мончева, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

„С всяка година броят на туберкулозно болните в областта и страната намалява, децата се лекуват в София стационарно в специализирана болница и миналата година от региона те бяха 16, от тях 4-5 бяха контактни с болни възрастни”, уточни д-р Георгиев.

Той обясни, че за добрите резултати от изключително значение е БЦЖ ваксината, която се прави на бебетата след 48-ия час на раждането заедно с пробите манту и реимунизациите на 7 и 11 години. Д-р Георгиев отбеляза, че реимунизацията на 17 г. е отменена, въпреки че според него е препоръчителна, пише струма бг. „От туберкулоза боледуват както социално слаби, така и финансово добре хора.

В риск са близки, контактни с болен с инфекциозна туберкулоза, хора, които редовно употребяват алкохол, наркозависими и хора със слаба имунна система. Туберкулоза има, откакто го има човека, още в костите на мумии е открит трети стадии на болестта“, разказа болничният шеф. Той допълни, че в момента в ромската общност най-често се среща заразата и с активната помощ на неправителствени организации и здравни медиатори проблемът е под контрол.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!