Жена победила рака: Това че ще ни лекуват с нови лекарства е оксиморон, президентът да наложи вето

0 1 078

Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен стадий, призова президентът да наложи вето на мораториума за нови лекарства. С изключение на генеричните медикаменти, от догодина ще важи пълна забрана за финансиране на нови. Подобна крайна мярка, която залегна в приетия окончателно бюджет на НЗОК за догодина, се случва за първи път в България. Българите няма да останат без лекарства през 2018 г., успокои здравният министър

„Силно се надявам, че гласувалите този ужас не са видели и прочели какво точно са гласували. Не може да сме първите в Европа, които приемаме такъв закон, и да не се помисли какво приемаме. Силно се надявам, че те не са запознати и не са разбрали“, каза още жената в интервю за bTV.

По думите ѝ в закона няма конкретика, не е описано кои точно заболявания няма да получат лечение. Според нея да говориш, чe ще лекуваш с най-новите генерици, е оксиморон. Няма как с генерични заместители да получаваме най-новото, категорична беше Банакиева. Бюджетът на НЗОК мина заедно с мораториума върху нови лекарства Предложението на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи забрана за плащане на нови лекарства, терапии и … Прочети повече „Скочих, като прочетох изказването на шефа на Здравната каса, че те имат нужда да отдъхнат от нас. И аз имам нужда да си отдъхна.

Въобще не искам да позволя на Здравната каса да си отдъхне от нас“, допълни тя. „Това касае всички. Никой няма гаранция, че утре детето му няма да получи диабет или епилепсия. И ти да нямаш терапия за детето си и да ти кажат: Ето ти този генерик. Ама той не действа“, заяви още Банакиева. „Българските пациенти са се превърнали в трафиканти.

Внасят се лекарства от Куба, Испания, Гърция. Това вместо да го преодоляване, ние го узаконяваме“, подчерта тя. България е лидер по хоспитализации, отчете ЕК Пореден анализ – този път доклад на Еврокомисията за състоянието на здравните системи на страните членки, посочва България както като л… Прочети повече На 9 декември по повод забраната ще се проведе протест пред парламента. Ако и това не доведе до вето и ако текстът не бъде прегласуван, Банакиева се закани да започне гладна стачка.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!