Еколози алармират: Рилските езера изчезват!

4

„Сериозна опасност има Рилските езера да изчезнат, ако продължи да се увеличава присъствието на недобросъвестни хора край тях.“

Това предупреди “ екологът Борислав Сандов. Изказването му беше по повод танцуващите в народни носии в езерото Близнака.

„Площите около езерата се утъпкват все повече, разнася се кал и те се заблатяват. Хранителните отпадъци, които се изхвърлят, и човешката урина са допълнителни неблагоприятни фактори. Около езерата трябва да се изградят дървени пътеки, по които туристите да се разхождат и да не създават проблеми“, казва още Сандов.

Той определи танцуването на хоро в Близнака като неблагоразумна постъпка, която се дължи повече на неинформираност, отколкото на целенасочено съсипване на националния парк пише България Днес.

Директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов потвърди, че сезонът е много натоварен. Над 2000 души се качвали на езерата през почивните дни през август. Андонов обясни, че е имало разрешение за заснемането на филм, хора в народни носии и три топловъздушни балона. Разрешението е било за 300 души, а самото мероприятие е било допуснато само до езерото Бъбрека. Влизането на танцьорите в Близнака е било по тяхна самоинициатива, което ще донесе на организаторите глоба до 10 000 лева.

„Поемам цялата отговорност! Сбъркали сме, извиняваме се от името на всички състави, няма нужда от повече обвинения в тази насока. Имаше невероятна омраза против тези деца… За мен е много по-мръсно в сърцата на всички тези хора, които обвиняват и хулят, отколкото замърсяването, което са направили в езерото тези момчета“, заяви Пламен Мирянов, организатор на инициативата „Нашият дом е БългарияУ, която събра хиляди танцьори при Рилските езера, уточнявайки, че не е имало предварителен план да се влиза в езерото. Той обеща да плати глобата.

0
0
Други новини
4 Коментара
 1. а на мен ми пука каза

  Защо никой не повдига въпроса за десетките джипове, движещи се в района на 7-те езера и чакащи за клиенти пред лифта, зад бариерата на платения паркинг? Това трасе прилича повече на offroad състезание, а не на вход към национален парк. Много е неприятно за туристите, които слизат или се качват пеша към 7-те езера да бъдат обгазявани и напрашени от непрекъснато разминаващи се джипове и в двете посоки, след като няколко дни са били из Великата Рилска пустиня, дишали са чистия въздух, наслаждавали са се на спокойствието и величието на планината….
  Колкото до мероприятието – организатора да си понесе отговорността. Не смятам, че там е мястото да се правят подобни изпълнения – нямам нищо против фолклора, но мястото му не е там. Оставете високата част на планината непокътната, наслаждавайте се на езерната тишина и алпийското спокойствие на върховете.

  0

  0
  1. Добрил каза

   Няма да чуеш великите еколози като Сандов и Белев да повдигат тези въпроси поради простата причина, че никой не им плаща за това. Виж срещу развитието на Витоша и Пирин обаче водят сериозна целенасочена кампания от години. Добре, че хората вече разбраха какви измамници са и никой не вярва да измислените им твърдения.

   0

   0
 2. Вили каза

  А Сандов и компания къде бяха като ония друсаха хора? Да не би да планираха поредния политически протест?

  0

  0
 3. Антон каза

  След дъжд качулка. Понеже не реагираха въобще, сега някакви изпросени изказвания.

  0

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!