Европа отново отпуска пари за Пиринско, ето за какво са този път…

0 1 851

Нова порция пари от Европа пристигат в Пиринско. Предвижда се тези пари да подпомогнат борбата с мръсния въздух. Европейските средства ще се използват за подмяна на печките на въглища с екогориво.

Българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски средства, за да подменят в някои квартали печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Тази мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е залегнала в оперативна програма „Околна среда“, в ос пета – за подобряване на качеството на въздуха. Припомняме, че заради мръсния въздух в страната Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България.

В годишния си доклад Европейската агенция по околна среда констатира, че България е най-замърсената с прахови частици страна в Европейския съюз. Фините прахови частици са причинили преждевременната смърт на около 520 хил. души по данни на агенцията.
Белодробните и сърдечносъдовите заболявания се влияят от чистотата на въздуха. Децата, които дишат по-учестено и чиито дробове тепърва се развиват, са в застрашената група, в която постоянно растат случаите на астма, белодробни и респираторни заболявания.

Според статистиката Праховото замърсяване в столицата надхвърля нормата средно 176 дни годишно.
Сред най-силно замърсени градове е и Благоевград. Основните причинители са битовото отопление, мъглите и въздушните инверсии, които оказват силно негативно влияние върху здравето на хората.

За инвестиционните мерки по направлението са предвидени 111 млн. лева, заяви ръководителят на Управляващия орган на програмата Цонка Дрянкова, посочи инвестор. За да бъдат обаче евросредствата достъпни за общините, екомонистерството ще изчака да приключи работата на Световната банка по националната програма за качеството на атмосферния въздух. Договорът с консултанта беше подписан през септември 2016 г. от тогавашния министър на околната среда Ивелина Василева.

Общините трябва да предложат как да се подмени горивото в домовете, коментира Цонка Дрянкова. Средствата трябва да бъдат фокусирани към определени квартали и новото отопление може да е с пелети, термопомпи, газификация или топлофикация. Подобни проекти вече са осъществени в Полша.

 

 

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!