Д-р Хава Орцева от МБАЛ Благоевград: Хубаво е да видиш радостта в очите на една току-що родила жена

Добрият лекар трябва да е преди всичко добър човек, смята младата докторка

1

Д-р Хава Орцева е на 26г. и е от град Якоруда . На 24г.завършва медицина в Медицински университет Пловдив. Директно от студентската скамейка започва работа в МБАЛ-Благоевград.Веднага зачислява специализация Акушерство и Гинекология, като едновременно работни и в Спешно Приемно Отделение. Към момента вече има 2 години стаж зад гърба си.

-Д-р Орцева,свикнахте ли вече с работата в АГО?Кои са най-трудните моменти?
Акушерската професия не е никак лесна, от една страна много е хубаво когато всичко мине нормално при едно раждане, да видиш радостта в очите на една току-що родила жена, радостта на близките й, да знаеш че този живот се е родил в твоите ръце. От друга страна има моменти, в които всичко може да се обърка и в залог са не един, а два,а понякога и повече живота(при многоплодна бременност).Спешността е доста често явление в акушерството.

– Какво научихте тук, което не го пишеше в учебниците?
Преди всичко лекарската професия, трябва да се чувства като призвание.Не може да си ангажиран и да мислиш само за финансовите постижения и да бъдеш добър лекар, добрият лекар трябва да е преди всичко добър човек.

– На кои лекари в отделението се възхищавате и за какво?
Имах възможността да се обучавам и да работя с едни от най-добрите акушер-гинеколози, които са с дългогодишен опит, от всеки един от тях съм научила много и продължавам да уча, и тук е моментът да благодаря на д-р Митев, д-р Костадинова, д-р Калоянова, д-р Константинова, д-р Карагогов, които ме приеха като част от екипа им.

-Защо избрахте да учите медицина?
От както се помня, не знам да съм искала да бъда нещо друго, освен лекар!

-Защо избрахте да специализирате Акушерство и Гинекология?
Защото няма нищо по-велико и вдъхновяващо от появата на нов живот!

-Много млади лекари напускат страната.Вие защо останахте?
За огромно съжаление сме принудени да работим в една изключително сбъркана система, в която проблемите са много и потърпевши са както медиците, така и пациентите.Много мои колеги напуснаха страната, аз реших да остана въпреки възможностите които ми предлага чужбина,няма как всичко хубаво да се случва извън нашата малка България, ние трябва да се стремим да бъдем по-добри, защото всички сме на ясно че Българските лекари са едни от най-добре подготвените и търсени в цял свят, така че ако един млад лекар иска да се развива, той има възможност да го направи и в България.

 

 

0
0
Други новини
1 Коментар
  1. 123 каза

    Чьорова ми беше съученичка, беше пълна тройкарка.

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!