Дядо Коледа носи подаръци на работещите на едни пари, на други честитки

0

Около 68% от работодателите у нас планират да дадат коледни бонуси на служителите си, като 87% от тези бонуси ще бъдат до 500 лева, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата.

Кой ще работи между Коледа и Нова година?

Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби, пише днес бг.Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

По отношение на въпроса, който най-много вълнува работещите в дните преди Коледа – коледните бонуси, резултатите сочат че близо 68% от работодателите планират да дадат бонуси на служителите си.

18% от ще го направят заради добрите резултати на фирмата през годината, а цели 50% от уважение към работниците си заради идващите празници.

14% от работодателите няма да дадат бонус заради финансовото състояние на фирмата, а 3% с оправданието, че дават достатъчно големи заплати, за да има и бонуси.

Цели 17% от работодателите все още не са взели окончателно решение дали ще зарадват служителите си.

Какъв ще е размерът на коледния бонус?

Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП. Това ще е при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

Ще бъдат ли по-високи заплатите през 2018 година?

По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина. 27% пък все още не са преценили. 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, а 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

Анкетата показва, че най-често увеличението на заплатата ще бъде с до 10% – това ще е подходът при 79% от работодателите.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!