Длъжник: Полицайка от Благоевград връща пари за обучението си на МВР

0 3 401

Напуснала системата на МВР полицайка ще връща 17 410 лв. на МВР, постанови районният съд в Благоевград. К. Б. се обучавала във факултет „Полиция“ на Академията на МВР от 2010 до 2014 г. Тогава подписала договор с ректора, на основание Закона за МВР, че след завършване на
обучението си, се задължава да служи в системата за срок не по-малък от 10 г, посочва 24 часа.  Според договора, ако напусне работа преди този срок, трябва да възстанови на МВР разходите за издръжка и обучение пропорционално на времето на неизпълнение на договора.

К. Б. работила в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ от ноември 2014 до май 2016 г. и напуснала по собствено желание. В съда стана ясно, че за периода на обучението като курсант в Академията от октомври 2010 г. до октомври 2014 г., от страна на МВР са направени разходи за нейната издръжка и обучение, в размер на 20 536,80 лв.
Министерството е завело дело в съда, за да си възстанови дължимата сума, която за оставащите 8,5 г. е 17 410,64 лв. Напусналата полицайка обаче отговорила, че от тези пари 14 042 лв. са получени стипендии, които не би трябвало да се възстановяват. Не ставало ясно и как точно са
определени разходите за обучение и издръжка.
Съдът обаче не прие доводите й и постанови, че тя дължи наистина тези пари на МВР. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!