Да му мислят родителите: 3 лева ученическа бележка за болест

1

От април медицинската бележка за отсъствие по болест на ученик от клас няма да струва повече от 3 лв. Тези бележки няма да са част от задължителния пакет с дейности на личните лекари. От 1 април те ще са свободни да ги издават срещу заплащане, тъй като това е административна, а не медицинска дейност. С това решение ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) приключиха преговорите за подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2018 година.

„Ученическите бележки няма да сруват повече от 3 лв.“, коментира след последното заседание председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, цитиран от clinica.bg.

По думите му няма как издаването на административен по своята същност документ да фигурира в основния пакет с медицински дейности в извънболничната помощ. По този начин лекарският съюз и касата не само удовлетворяват исканията на джипитата, но и им осигуряват възможност за допълнително финансиране на индивидуалните им практики.

В новия рамков договор има завишени не само обеми, но параметри, което го прави по-добър от настоящия, допълни д-р Грозев.

Преразгледани са цените на 136 клинични пътеки, като за болничната помощ са предвидени 148 млн. лв. повече, а за първичната – допълнителни 14 млн. лева.

„Смятам, че това, което постигнахме в окончателния преговор между БЛС и НЗОК определено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния момент предоставихме за промяна, са приети от Надзорния съвет на НЗОК – включвам и текстове, оформящи ситуацията с отчитане на дейност в учебни заведения, с възможност за заплащане, с някои редакционни бележки. Но в над 90% от това, което БЛС предложи, е прието от Надзорния съвет на НЗОК и това говори за конструктивност“, заяви председателят на съсловната организация.

Този уикенд Управителния съвет на БЛС трябва да получи мандат за подписването на НРД 2018 от делегатите на 67-ия Събор на съсловието. Темите, които остава да се доуточнят на висшия форум, касаят наредбата за достъпа, изваждането на ехокардиографията като задължителен елемент в пакета на специалистите по кардиология, допълнителните прегледи на рисковите пациенти и прочие.

0
0
Други новини
1 Коментар
  1. Николай каза

    НЕ ЗНАМ КЪДЕ ДРЕМЕ ПРОКУРАТУРАТА САМО ?!

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!