Грипната обстановка в Благоевград: 7 души с щам „Ямагата“, една жена с „Хонконг“

0 1 821

При 4-годишно дете, настанено за лечение в благоевградската болница, е установен грипен щам „Ямагата“. Момченцето е в добро състояние, провежда му се лечение под активно наблюдение от специалистите по детски болести, съобщиха от Регионалната здравна инспекция на Пиринско.

„Седем от взетите проби при пациенти от доболничната помощ, хоспитализирани за лечение в Благоевград през този месец, са с доказан грип „Ямагата“. Щамът е от тип Б, не е нито по-опасен, нито по-лек от разновидните в група А, доказан е при лежащо болни и 4 проби са взети в доболничната помощ”, каза директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева.

При 10 проби на хоспитализирани болни във вътрешно отделение и 6 проби в детско отделение е доказан един случай на щам „Хонконг“ при жена на средна възраст и три „Ямагата“. Резултатите са станали известни в края на седмицата, пациентите се повлияват добре от назначеното лечение, няма настъпили усложнения. 19 пациенти са изследвани, след взети проби от личните лекари в Благоевград при тях е доказан един случай на свински грип при жена и четири с щам „Ямагата“. Те също са излекувани без усложнения.

Ето какво поясни здравният специалист д-р Мончева: „Тази година след взетите проби са доказани три щама основни причинители на грипа, единият от тях е „Хонконг“, тип вирус А (H3N2). Първоначалните оплаквания и при трите щама са класическите симптоми на грип. Обикновено симптомите се проявяват в рамките на 1-2 дни след заразяването: висока телесна температура, главоболие, силни болки в ставите и мускулите и обща отпадналост, пише струма.Могат да се появят замайване, а понякога и гадене, изключително висока телесна температура, която е трудно да се свали от раз, усложнено дишане през носа, суха кашлица, болки в долната част на гърба, крайниците и очите. В някои случаи на грип има и чревни разстройства – диария, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.

В повечето случаи грипът се задържа за 3-4 дни, след което нормалното състояние на пациента се връща, задължително условие е домашен режим и увеличаване на приема на течности, което дава възможност за по-бързо изчистване на токсините.

Рискова група са децата и възрастни хора, които имат хронични заболявания и отслабена имунна система. Ако след 3 дни пациентът се чувства по-зле, трябва незабавно да се консултира с лекар, за да се сведе до минимум рискът от усложнения”.

Грипната епидемия в община Благоевград остава в сила, здравните експерти очакват след предприетите противоепидемични мерки заболеваемостта от грип да бъде овладяна в средата на седмицата.сн.илюстративна.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!