Грипната епидемия в Благоевград продължава, първи случай на „Хонг Конг“

0 1 908

Грипната епидемия в община Благоевград продължава, тъй като заболеваемостта все още е в критични стойности. Най-рано следващата седмица се очаква тя да бъде прекратена. Това заявиха експертите от Регионалната здравна инспекция в града.
Благоевград.

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Благоевград е двойно по-нисък в сравнение с миналата седмица. Грипната ваканция за учениците свърши още в средата на тази седмица. И през следващата няма да има затворени училища в региона, съобщава БНТ..От Регионалната здравна инспекция казаха още, че в града вече има регистриран случаи на заразен пациент с щама „Хонг Конг”.

Д-р Веселка Мончева: „Мога да кажа, че онзи ден събрахме носогърлени смивове от пациенти, които са хоспитализирани в отделенията на благоевградската болница детско, вътрешно, от инфекциозно отделение, и днес разбрахме, че една от пациентките е с грипа „Хонг Конг”, не само от тип Б и Ямагата, но тя е в добро състояние, лекува се в момента.“
Най-уязвими в момента са възрастните хора и децата от 0 до 4-годишна възраст както учениците.

Д-р Веселка Мончева: „Това показват и усложненията. В детско отделение са най-вече от 0 до 4-годишна възраст са бронхити, бронхиолити и бронхопневмонии, но за щастие се повлияват от лечението много бързо. Искам да кажа, че имахме едно усложнение в Инфекциозно отделение с менингит, сериозен менингит, но пациентката се оправи и е изписана.“
Най-честите симптоми на заболяването са силно главоболие, висока температурата, болки в мускули и ставите, отпадналост и липса на апетит. Самолечението не се препоръчва от лекарите.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!