В Благоевград отбелязаха 105 години от превземането на Одринската крепост

0 961

Членове на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва”(СОСЗР) водени от своя председател полковник о.з. Иван Петров, ВМРО-БНД и „Военен клуб Благоевград” отбелязаха 13 март(с.с.), датата, на която Българската войска през 1913 година превзема Одринската крепост по време на Първата Балканска война.

На гроба на подпоручик Александър Иванов в парк „Ловен дом”, зам.- областният управител Иван Стоянов в своето слово каза : „Това е празник на българската армия, на българското военно дело и признание за хилядите войници, десетките офицери и генерали, които показват на света силата и мощта на младата българска държава. Не случайно командващия османския гарнизон Шукри паша, когато се предава на командващия генерал-лейтенант Никола Иванов казва – „Никой не може да устои на безпределната храброст на вашите войници”.

В тази война българския военен гений за първи път използва самолета ,като бойно средство, както огневия артилерийски вал, в резултат, на което Одрин пада. Михо Георгиев, войник от 29-и пехотен ямболски полк , издига българско
знаме върху „Султан Селим джамия”,с което боевете стихват.”.

Датата 13 март 1913 година е фатална за считаната за
непревземаема Одринска крепост. Тя е известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, с гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали
внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти твърдят, че крепостта е непревземаема с
щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски. И го правят.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!