Върховна прокуратура разследва кмет от Пиринско, ето защо…

0 990

Върховна административна прокуратура разкри редица случаи на незаконни строежи в Пиринско.  Открити са незаконни норми в наредби, приети от общински съвети, с които се допуска да се учредява право на строеж, на надстрояване и/или пристрояване на сгради само със заповед от кмета на общината, без решение на общинския съвет.

С посочените разрешения се нарушават чл.37 и чл.38 от Закона за общинската собственост, според които решението на общинския съвет е условие за извършване на разпоредителните действия по учредяване на право на строеж, на надстрояване и/или на пристрояване. Изключенията, които законодателят допуска касаят единствено приложимият ред и безвъзмездността на предоставеното право.

На тази основа от ВАП е организирана проверка за законност, при която от териториалната прокуратура са издирени конкретни заповеди на общинския кмет, издадени след 1.01.2015 г., с които се извършват незаконни разпоредителни действия от посочения вид с имоти – общинска собственост.

В община с. Гърмен са разследват 9 броя такива заповеди, подлежащи на протест. В този брой се включват и незаконосъобразни разпоредби в подзаконови актове, действащи на територията на общината.

Според организацията, създадена от ВАП след приключването на съдебноадминистративните производства  предстои да се сезира местния орган на власт.

Ефектът от проверката се изразява в отстраняване на случаите на незаконосъобразно разпореждане с общинска собственост без решение на общински съвет с цел спазване на целта на закона, който въвежда засилена защита на обектите ѝ.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!