Влияе ли ни смяната на времето?

0 447

Тази нощ върнахме стрелките на часовника с един час назад.  Зимната смяна на часа осигурява един час повече за сън през нощта, когато се извършва. Факт е обаче, че в понеделник ще трябва да се събудим по-рано, отколкото сме свикнали да го правим досега. Така в дългосрочен план смяната на часа и връщането на времето има по-скоро негативен ефект върху качеството на съня.

Проблемите със съня след смяна на часа са напълно обясними. Обясняването на появата им помага те да бъдат и успешно профилактирани.

Въпросните нарушения на съня се появяват вследствие на временно разстройство на биологичния часовник. То е провокирано от два фактора. От една страна, вечер ще се стъмва по-рано, а от друга – сутрин ще се съмва по-късно, съобщава фактибг. Редуването на светлата и тъмната част на деня е изключително важен цикъл, определящ прехода между естествените за организма ни фази на сън и бодърстване.

Връзката между двата цикъла се осъществява посредством секрецията на хормона на съня мелатонин. Неговата синтеза в мозъка започва след залез слънце и бележи пик в по-късните часове на вечерта.

Това е времето, когато организмът естествено се подготвя за сън, като високите дози мелатонин в кръвта улесняват заспиването.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!