/Видео/ Уважаван творец отбеляза с песни 84-и рожден ден

0

Заслужилият гражданин на Благоевград, диригентът Александър Миразчийски отбеляза своя 84-и рожден ден в компанията на приятели във Военен клуб Благоевград.

Високо цененият и уважаван творец в областта на музикалното изкуство и българския фолклор уважиха ансамбъл ,,Вихрен“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и ВК Благоевград.

Диригентът Александър Миразчийски е широко известен сред музикалната гилдия и културния елит на Благоевград. Дълги години е бил художествен ръководител на ансамбъл „Вихрен” към Военния клуб. Съосновател е на ансамбъл „Илинден”, ДФА „Зорница” и десетки други народни хорове в
Благоевград и югозападния район.

През дългогодишната си работа в различни хорове и ансамбли, Александър Миразчийски е създал и обучил много таланти, които са прославили България и Пиринския край в много държави по света. Голяма част от изпълнителите в ансамбъл „Пирин“ са негови бивши ученици. Творческите му изяви на подиума включват над 1800 концерта в страната и в чужбина, чрез които той популяризира красотата на българските песни и танци.

Прочутият благоевградски диригент е носител на множество престижни национални и международни награди. Носител е на орден „Кирил и Методий” III степен и статуетките „Златна лира” и „Златна струна”. Сред отличията се откроява „Армейска златна лира”, която е единствена по рода си.

Александър Миразчийски е удостоен с почетното звание „Заслужил гражданин на Благоевград”.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!