/Видео/ Стълбицата на успеха! Ал. Галперин от обущар до директор на театъра в Благоевград

Истинската ни публика остаря, а на новите граждани не им остава време за култура, смята новият директор на ДТ“ Н.Вапцаров“ в Благоевград

0

Режисьорът Александър Галперин пое ръководството на ДТ“ Никола Вапцаров“ преди три месеца.За първи път прекрачил прага на Мелпомена през далечната 1984 година. В момента той работи с почти същия колектив, който го приел и тогава.

Галперин седна в шефския стол след спечелен конкурс ,на който се явява за трети път, и то с една и съща концепция.

Според него, сега приходите в театъра не отговарят на разходите, но това дава повод за много размишления за проблема с публиката в региона.

„За съжаление нашата истинска публика остаря, а новите граждани, които идват от периферията в Благоевград, в това време и темпо, в което живеят не им остава време за култура“ посочва Александър Галперин.

По този начин, директорът достига до извода, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на тези които, много бързо сменят съзнанието си, приоритетите си и т. н. А това са именно децата. Затова в концепцията си, набляга именно върху младежката аудитория.

„Реших че това е най –важното, да затворим репертоара и театъра за всички останали и да се посветим на децата, защото зная, че покрай тях ще „намажат“ всички – и най-малките и по-възрастната публика. Затова реших да създадем тези представления, които да възпитават публиката и да предизвикат в нея интерес“, коментира той.

Статистиката показва, че театърът работи за около 3 000 души, които идват редовно на театър, но това,според директора, е много малко на фона на жителите, които живеят в Благоевград.

“Именно за това ние трябва да помислим как да се представим на по-широка публика“, смята Галперин.

В екипа на театъра той върнал на работа съкратени служители.

„Върнах на работа Юли Андонов, който е с над 30 години стаж в театралното изкуство.Възстановяват се и позициите в сценичната група. Има една логична смяна на поколения. Ето сега наскоро, в понеделник театъра напусна Иван Деспотски и аз съм назначил студент, който има магистърска режисура и ще бъде осветител в театъра. Този човек ако има достатъчно усърдие ще успее да свърши едната работа и ще може да бъде и актьор в нашите постановки. Имах 15 други кандидати, жичкаджии, точно хора, които са наясно с осветлението, електричеството и т. н. , но те не са творци.А нашето осветление е художествено осветление и човекът, който се занимава с него би трябвало да е художник, да умее да рисува със светлината на сцената“,коментира Галперин.

Ето какво каза още той:

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!