/Видео/ Само 10-ина майки протестираха срещу таксите в детските градини, Десислава Иванова: „Другите протестират от къщи“

0 1 800

Едва десетина майка се събраха тази сутрин на протест срещу промяна на таксите в детските градини пред сградата на общината в  Благоевград.Протестът беше обявен за 10 часа и пред сградата на общината бяха едва 3 майки,другите се присъединиха по-късно.

Сред тях бе Силвия Ковачева майка на две деца, едното, от които със специални потребности. Според нея решението да плащат пълна такса от 40 лева не е правилно.“ Тук сме малко хора защото е студено, а някои от децата са болни и майките ги пазят в къщи. За протеста научих от фейсбук и реших веднага да дойда. Аз съм майка на две деца едното е със специални потребности и се нуждае от повече грижи, държавата не прави нищо за такива деца. Другото много често остава в къщи, защо трябва да му плащам пълна такса“, сподели Силвия Ковачева.

Друга майка Десислава, която дойде с уникален плакат изрази мнение, че може в община Благоевград да се направят детските градини безплатни както има  в много общини в страната. „Просто трябва да се помисли по-разумно, има откъде да се вземат средства. Моето дете е в ясла от един месец имаме само една седмица пълна, докато изкара всички вируси. Днес сме малко, защото майките протестират мирно от в къщи“,коментира Десислава Иванова.

„Не  пращам  детето си, за да  не зарази другите, защо да плащам пълна такса!? “, категорична бе друга  майка, която от съображение за сигурност не си каза името. В протеста се включи и бунтарката Люси Манова,която обясни,че също детето и е болно и не посещава детска градина.

“ Може ли човек да има такива способности,че да предвиди,че детето му ще се разболее през събота и неделя и няма да го води на градина от понеделник.Таксите са несправедливи“,категорична бе и бившият обществен посредник в Благоевград адвокат Петя Гюрова.

Ден преди протеста майките бяха изпратили писмо лично до кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов с конкретните искания. Според тях решението взето от местния парламент  е крайно несправедливо за всяко семейство,което има деца,посещаващи детска градина и детска ясла.

„Ние считаме,че по този начин се налага „наказателна„ мярка за всяка майка или баща, които нямат мед.документ за отсъствието на детето си. Много обаче са случаите,в които няма как да бъде издаден медицински документ за отсъствието на детето, но това в никакъв случай не означава,че майката( бащата,) имат безотговорно отношение към посвещаването на детска градина и ясла.

Считаме,че това е крайно несправедливо,немотивирано и незаконосъобразно.По този начин се отнема правото на родителите свободно да преценява кое е най-доброто решение за тяхното дете в даден момент:Дали да бъде отглеждно в къщи или да посещава детско заведение“,категорични са майките.

Те направиха подписка, която ще внесат в Община Благоевград и съответните институции.

 


Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!