/Видео/ Протест, който разплака света! Ще се превърне ли Благоевград в Скопие?

Жители с нова кампания срещу разрухата и обезлюдяването на града, вижте каква…

3

Благоевградчани от няколко дни си задават въпроса ще стане ли родният им град като Скопие. Поводът за сравнението с македонската столица е любопитен протест с обувки в центъра на града.

Жители на Скопие демонстрираха недоволството и огорчението си от ниския стандарт на живот, оставяйки стотици обувки пред кметството като своеобразен знак на протест срещу управляващия елит на държавата.

Символичен акт, лишен от думи, но с ясно послание множество граждани демонстрираха колко техни роднини и приятели са напуснали страната и емигрирали в чужбина в търсене на по-добър и достоен живот.

В социалната мрежа започна кампания от благоевградчани за подобен протест и пред общината в Благоевград.Датата и часа на събитието ще станат ясни в близките дни като по този начин жителите на града ще изкажат недоволството си от разрухата и обезлюдяването на града.

Не е тайна за никого, че градът се обезлюдява с всяка изминала година. Освен че хората стават все по-малко, тези които са останали работят на заплати три пъти по-ниски за една и съща позиция в сравнение със столицата. Ситуацията е трагична в Благоевград в края на 2018 година ударихме дъното, заплатите са под тези във Видин.

А начини за препитание в Благоевград за младите хора почти няма.
Ето защо всички поемат към Терминал 2.
Няма семейство в Благоевград, което да няма близък в чужбина.Много семейства са разделени.

В последната една година се затвориха и малкото работещи фабрики в Благоевград. Приключи дейността си цигарената фабрика, затвори и завода за волани, усилено се коментира, че бирената фабрика мести производството си в Македония.

Малкото останали работещи фирми свиват производството, съкращават работници, защото това което произвеждат няма кой да го купува. Защото, както се изразяват работодателите в града, останахме без хора, няма кой да ни купува продукцията, всички бягат, а тези които са тук нямат пари.

Друг е въпросът, че в Благоевград никой не смее да стартира нов бизнес, защото условията, които се предлагат не са добри.

А ако трябва работна ръка със специални професии просто няма такава всичко е в чужбина. Местният бизнес вече отдавна не разчита на студентите, с които се слави Благоевград. Отдавна вече броят им  е намалял от 20 хил. на 5 хил. учащи. А почти всеки втори студент отива на бригада в чужбина  и не се връща в града.

Според последните данни от статистическото преброяване през 2015 година градът е наброявал 69 610 души. През 1992 година Благоевград е бил около 72 хил. души. През 2017 година в Благоевград са се засели 1687 души, а са напуснали 1788 души. Приблизително по 100 души всяка година напускат Благоевград .Едва ли тези данни са точни, защото в повечето случаи официалната статистика няма нищо общо с действителността.

Едно е сигурно, че Благоевград се обезлюдява.

 

 

5
0
Други новини
3 Коментара
 1. Зелен каза

  Данчо, върни гадинките

  2

  3
 2. Анонимен каза

  Хора вижте си данък сгради! Драстично е завишен за второ жилище поради увеличена данъчна ставка, защото Благоевград се води балнеокурорт. За кефа на 2 хотелиера целия град ще плаща.Сигурно се събира и курортна такса- майтап! Журналистите спят. Какъв балнеокурорт е Благоевград? Просто сме подложени на геноцид.

  8

  0
 3. RED каза

  tova go caka makedoniya bezludiye i ciraci na evropa sveji hora

  4

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!