/Видео/ Подп. Николай Марков – Онези, които трябваше да бъдат осъдени сега веят байрака, че те са носители на новото в СОБТ, качествените хора в отряда са между 10 и 20 %

0 3 522

От няколко дни проблемите в НСО са отново в центъра на информационния поток. Ето какво сподели Н. Марков за НСО:

„Идеята за тази служба и реалната действителност, която е там е относима като цялата държава. С една дума външната обвивка е една,а на практика вътре нещата са съвсем различни в посока на това, че тя се превръща в онова ОБУ което познаваме от изминали години, което по-скоро обслужваше и съпътстваше властниците. Говорим за обслужване от гледна точка на хранителни продукти, уют, придвижване с луксозен транспорт и ред други неща. Но в никакъв случай не е гарантиране по европейски модерен начин на техния живот и защита от терористични атаки“, коментира Николай Марков.

25-те служители на „Специализиран отряд за борба с тероризма“(СОБТ) се превърнаха в една от основните теми на обществото напоследък. Според подполковникът, проблемите в НСО и СОБТ  са едни и същи. „Основен е кадровият проблем: там са изцяло политически назначения, няма експертно мнение и няма реален подбор на качествени кадри. Назначенията се правят по телефона, повечето са роднини, внуци или деца на хора, които са във властта. Нищо ново. Въпреки това и двете служби имат много специфична работа, свързана с реални качества, които трябва да имат служителите, за да могат да извършват своята дейност“, посочи Марков.

„Нещата стоят така и с всеки нов началник. Там смените са бързи и през много кратко време. Текучеството на служители също е огромно, защото няма как да се задържат служителите като видят какво е отвътре. Отвън изглежда едно, но когато влезеш вътре е друго. Липсата на нормативна уредба, правила и т.н., които съществуват само на хартия“, допълни още той.

От отряда за борба с тероризма напоследък избуяха огромни проблеми и дълбоки вътрешни конфликти. Според Николай Марков, тези проблеми съществуват повече от 20 години. Това е най – лошото в една система за гарантиране на сигурност.

„Аз неслучайно направих политическа препратка, трябва да чуят всички зрители и граждани, защото те плащат всичките неща, които са свързани с тези специални служби. Всеки данъкоплатец трябва да знае как се разходват парите му и за какво. В отряда работят много качествени хора, но за съжаление те представляват между 10 и 20 % от реалните, които са вътре. Тези хора са изградили вече своята опитност и са завоювали своето място да бъдат там и имат право да имат претенция. Независимо какво казва министъра, тази претенция може да бъде защитена професионално, но няма как всички зрители да видят кои са тези 10 % и кои са другите 90 %“, коментира подп. Марков.

„Проблемът е, че тези служби винаги са се ползвали и ще се ползват в България за политически цели. Например, този скандал, който назря в отряда за борба с тероризма, той е следствие на един невидим процес на овладяване на ръководството на специализирания отряд от бившия секретар на МВР – Лазаров. Хората, които искат да овладеят са най – приближените му хора. Те са хора, които са неделима част от него, дори когато той беше главен секретар, а именно това е периодът, в който бяха извършени най – големите безобразия в тази служба. За пример може да се посочи проблема в Лясковец, който съвсем наскоро отново излезе на дневен ред и е съвсем логично да излезе. Големият проблем е, че военна прокуратура, когато разследва събития и факти тя не ги отчита такива, каквито са, не отчита всички факти и обстоятелства, които се отнасят към правната норма, а взима само онова, което върши работа в посока на разпореденото от политиците“, категоричен е Марков.

„В едно професионално разследване, било то и прокурорско, са важни фактите и обстоятелствата вписани в него. Ако прокурор не впише нещо, което знае то променя цялата правна ситуация. Ако не впишете 80 % от фактите какво се получава от това прокурорско разследване? Получава се прикриване на юридическата истина, което пак е престъпление, този път извършено от прокуратурата. Те скриват факти и обстоятелства, които са довели до извършване на реално престъпление със заплаха за гражданите, които са участвали в тази ситуация. Имаме разстреляни и ранени хора, можеше да пострадат и много други при операцията в Лясковец например. Тези грешки са неделима част от сегашните, които искат да овладеят ръководството на тази служба. Тоест, онези, които трябваше да бъдат осъдени сега веят байрака, че те са носители на новото в СОБТ. А този отряд не е техен, не е и политически. Този отряд е на всички нас и този отряд е единствения в България, който може да гарантира на всеки български гражданин, където и да е той някаква защита от терористичен акт. Няма друг кой!“, допълни той.

Според подполковникът в МВР ситуацията е много трагична, служителите са с ниска подготовка от гледна точка на противодействие. Дори елитният състав на МВР, като изключим отряда за борба с тероризма, е на много ниско ниво като подготовка и със стрелково оръжие и интелектуално са много зле по отношение на отразяване на тактична атака и противодействена такава.

„Ние българите като данъкоплатци, кажете ми, на кого трябва да разчитаме, ако сме в един МОЛ примерно и влязат двама въоръжени и започнат да стрелят по всички?“, чуди се той. „Ние трябва да разчитаме реално на СОБТ, който да дойде в най – кратък срок и да обезвреди до колкото може ситуацията. Този отряд може да работи професионално в рамките на тези 10 % от хората, които са качествени. Ами я си представете, дойдат другите 90 %, от които тази ситуация там, аз ви гарантирам, че няма да бъде разчетена правилно и ще стане още по-зле. Аз съм присъствал на операция в триетажна постройка, в която те влязоха в апартамент през прозорците вместо на третия етаж – на втория. Там бяха двама пенсионери, на които им застреляха кучето, взривиха прозорците и не знам още какво докато тези,които гонеха бяха на горния етаж. Ако това се случи в реални действия срещу обучени терористи, а не срещу някакви там криминалки вие разбирате ли какво може да се случи?“, разказва Николай Марков.

„Момчетата са абсолютно прави от гледна точка на поставянето на професионални въпроси, но аз съм убеден, че точно тези, които са качествените ще бъдат отстреляни, защото на тях не им трябва качество,не им трябват мислещи хора, а хора които слушат и изпълняват всяка глупост. Тези 10 % те ще си намерят работа, но къде ще бъдат те след като ги изхвърлят – от другата страна на барикадата. И тук възниква въпросът, защо ние гражданите трябва да плащаме хиляди и милиони за обучение на хора, които реално ще ги изхвърлят в организираната престъпност. Излиза, че реално политическата власт захранва организираната престъпност в България с достойни кадри. Затова организираната престъпност и мафията в България са силни, а специалните служби и реално всички служби за сигурност, които трябва да гарантират сигурност са слаби. Когато посадъчния материал ти е лош, няма как да очакваш добра реколта.“, посочва още той.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!