/Видео/ Музикантът Божидар Захиров пее македонски песни по главната в Благоевград и споделя: Борба за хляба е това!

1

От няколко дни на главната улица в Благоевград звучи музика от гръцка бузука. Изпълнява я мъж на средна възраст, по някога компания му прави и дама, която приглася на македонските парчета.Музикантът е Божидар Захиров, бузукар от дълги години. Работил дълги години в таверните в Сандански , лятото ходил на нашето Черноморие по кръчмите да припечелва по нещо. Налегнали го болести една след една, астма, хоп и диабет. Пенсионирал се по болест, като държавата му определила сумата от 120 лв.

„Не ме е срам да свиря на улицата, от какво да ме е срам. Аз съм музикант. Как да живея, взимам 120 лева пенсия, за какво по напред да са, да купя лекарствата за диабета ли, за астмата ли, за хопа ли!? За това съм се принудил да свиря на улицата.  Остави това, ами и  проблеми имам, полицията ни гони, минават на проверки, като ги видя  се крия,  после пак започвам. Не ме разбирайте погрешно, искам всичко да е законно, ходих в общината, но такова разрешително за уличен музикант не издават, не знам защо, чул съм има един параграф 22, по който може. Е, така е гонят ни, крием се, пак излизаме, борба за хляба е това, колкото и жалко да звучи“, сподели Б. Захиров.

Всеки уважаващ себе си музикант едва ли би искал да свири на улицата, но когато това стане, тъжно, стечение на обстоятелствата, нямащ избор, свириш, за да се прехранваш. Наистина тук при нас всеки може да си вземе инструмента и да отиде да свири за пари на улицата. В Европа уличните музиканти са част от градската култура, даже нещо повече, назначени са от общината, за да създават настроение, това дори е професия. А тъжната истина в Благоевград е уличен музикант равно на  просия.

Историята на Божидар е една от многото, на които ежедневно ставаме свидетели.

 

0
0
Други новини
1 Коментар
  1. Читател каза

    Жената до него е на МЪЖКА ФИДА ПЛЕМЕНИЦА.Майка и Нада почина скоро.Тя ли пее ?

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!