/Видео/ Лидерът на БСП в Пиринско Валери Сарандев: В системата на образованието в Благоевградска област се кадрува политически

„Управляващите са слепи и глухи за проблемите на образованието в Пиринско“, категорични са Б.Боцев, Н.Бошкилов и Л.Милев

0

„Системата на образованието в Благоевградска област се извършва политическо кадруване- назначават се политически коректни директори и учители на управляващата партия и се освобождават такива, които симпатизират на опозиционни партии“. Това заяви на пресконференция днес лидерът на БСП в Пиринско Валери Сарандев.

Той заедно с депутатите от БСП  Николай Бошкилов и Богдан Боцев, изразиха мнение, че сигналите за груби нарушение в образователната система и в дейността на РУО Благоевград са много. Пресен пример  за това е уволнената директорка на ДГ „Вечерница“ Елена Донева.

Уволнена по политическа причина е и директорката на ПГ“Никола Стойчев“ град Разлог Галина Адамова, която също присъстваше на пресконференцията. Тя разказа, че е назначена на работа след спечелен конкурс.  „ Искам да уточня, че по това време бях и зам.председател на структурата на БСП в Разлог. За времето, което и бях  директор са ми направени 25 проверки от РУО Благоевград. Няма да изтъквам какво съм допринесла за развитието на училището“, сподели Г.Адамова.

За тези системни нарушения от РУО Благоевград народните представители Б.Боцев и Н.Бошкилов са уведомили лично министър Красимир Вълчев. Според данните в област Благоевград има 17 директори с временна заповед за назначение и 5-ма директори са на срочни трудови договори до завръщането на титуляра , повечето са приближени на ГЕРБ.

Социалистите обаче не  уточниха от кои райони са точно временните директори, като обясниха, че много лесно могат да направят справка.

Със сигурност мога да кажа за Гоце Делчев в Корница и Брезница са политически назначени директорите, каза Сарандев.  според него в същото време продължават да се уволняват директори и учители. Те от своя страна търсят правата си в съда и в много случаи печелят делата и ги връщат на работа.

„Защо трябва ние като данакоплатци да плащаме за тези дела. Няма ли да се потърси отговорност на хората, които са виновни за тези уволнения като Ивайло Златанов в качеството си на шеф на РУО Благоевград?, попита председателят на БСП Благоевград Любен Милев.

Активистите на БСП излизоха с декларация, с която осъждат остро тези практики на политическо кадруване в системата на образуванието в Благоевградска област. „В 21 век не допустимо да назначаваме директори и учители по „правилна“ политическа принадлежност, без да зачитаме професионалния им опит и постигнатите резултати в работата“ категорични са местните социалисти.

Следващата седмица БСП Благоевград отново ще даде пресконференция за нарушенията в образованието.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!