/Видео/ Костадин Паскалев: Когато се кандидатирах за кмет срещу мен излязоха престъпни групировки, Благоевград не се развива, администрацията е силно надута

В Благоевград няма инвестиции, санирането е държавна политика, т.е с кредит, който ще плащат гражданите, твърди бившият регионален министър

1 11 798

Когато се кандидатирах за кмет на Благоевград през 2007 г. срещу мен не излязоха идеи, а престъпни групировки.Това обяви бившият регионален министър Костадин Паскалев пред Bulgaria ON AIR. Според думите му сега Благоевград не се развива в положителна насока, по негово време администрацията била 140 човека, а сега е 250.

През 2007 година Костадин Паскалев беше кандидат за кмет на Благоевград и беше втори на първия тур.След балотажа спечели изборите с над 20%.Срещу него на балотажа тогава стигна и Радослав Тасков. Битката за кметския стол беше ожесточена. Според Паскалев около опонентите му са спрягани доста съмнителни лица от престъпния контингент, групировки.

„За мен беше много интересно как определени личности на национално ниво, определени личности бивши служители на МВР, определени престъпни структури се намесиха в местните избори и бяха моите опоненти, а не опонентите ми от политическите партии, с които се борихме за кметския пост в Благоевград. Това беше истината тогава бях потресен и си казах, че повече не бих искал да участвам в такъв процес“,каза Костадин Паскалев

Ето какво допълни още той:

„В момента Благоевград се управлява както се управлява държавата, в смисъл така както ГЕРБ управлява.
До като бях кмет Благоевград имаше 143 служители в общината в момента има 250 души служители. Аз имах един заместник кмет сега има четири заместник кмета. Разраства се администрацията, ефективността от работата на един зает в съответната администрация не ясна каква е.
Но същевременно е ясно, че Благоевград има уникални успехи със санирането. Това са публични инвестиции, които реално погледнато са направени от държавата с използване на кредит от европейската инвестиционна банка, който ще трябва да връщат всички граждани след това. Няма нищо лошо в това, че се санират жилищата в Благоевград добро от гледна точка на енергийната ефективност.
Няма други инвестиции в Благоевград , за съжаление Благоевград не се развива в положителна посока, категорично.
В Благоевград е направена една тясна структура, която категорично се обслужва политическа партия ГЕРБ от гледна точка на получаване на нерегламентирано финансиране на политическата дейност от една страна, а от друга страна на всички става ясно към настоящия момент, че практически в Благоевград не може да направиш нищо, ако не си добре с властта, което е изключителен позор от гледна точка на една демократична държава, която върви с европейски ценности и цели напред…
Процесът за срастването на властта с различните престъпни групи започна още през 2003 година. Когато за пръв път на местните избори се включиха представители на икономически субекти, които имат интереси в местната власт или смятат, че имат идеи да ги реализиран чрез местната власт. Спомням си, че след местните избори 2003 година написах един анализ на тогавашния президент Георги Първанов, който беше със заглавие „Мутризация на политическия живот в България“.
Смятам, че тогава започна всичко в общи линии с изчезването на политическите идеи от партиите. С отказа на сериозни, лица фигури, известни лица да участват в политическия живот. Може би заради собствено разочарование или непостигнати цели, различни мотиви на различните хора. Тогава започна навлизането на икономическите субекти и техните представители в местния политически живот със създаването на местни коалиции с ползването на национални политически субекти обикновено малки такива и навлизането на личности, които нямат ясен публичен образ.
Реално погледнато този процес започна по един странен начин. Аз мога съвсем откровено за себе си мога да кажа, че тогава бях изненадан от начина, по който подобни субекти влизат в политиката на България. Интересното за мен беше начина, по който получиха съответната подкрепа, озоваха се в общинските съвети. Тогава се започна нещо много интересно, което аз наблюдавам и до ден днешен. Хора които конкретен интерес в управлението на обществените поръчки, в управлението на собствеността в устройството на определените населени места, използването материални активи, които не са създадени от тях за лично обогатяване. Навлязоха в политиката и започна целия този процес.
Този процес се засилва има определени общини, в които този процес до такава степен е достигнал, че връщане назад няма, ако няма някакво радикална промяна на политическата система в България, а такива индикации към момента няма.
Рано или късно ще се стигне до съзряване на обществото, че така повече не може. Или ще изчезнат политическите партии, като субекти поради една проста причина, че не изпълняват функциите, за които са създадени, съответно ще изчезнат подобни местни сдружения или политически парти, които ползват имената им за носители на идеи.
Според мен повечето политически партии в България разполагат с финанси, които не обявяват в сметната палата като приходи, разходи по време на политическата кампания. Въпреки, че съгласно действащото законодателство те получават субсидии.
На българските граждани трябва да сатен ясно, че тази политическа система, която се реализира на местно ниво е вредна, опасна за развитие на общността, до тогава няма да бъдат изметени от политическото битие подобни субекти. Аз съм се нагледал на какво ли нев рамките на всякакви избори.
В местните избори, в които участвах 2007 година бях втори на първия тур. След балотажа спечелих изборите с над 20%.
За мен беше много интересно как определени личности на национално ниво, определени личности бивши служители на МВР, определени престъпни структури се намесиха в местните избори и бяха моите опоненти, а не опонентите ми от политическите партии, с които се борихме за кметския пост в Благоевград. Това беше истината тогава бях потресен и си казах, че повече не бих искал да участвам в такъв процес.“

Други новини
1 Коментар
  1. ПРЕДЕЛ МАХАЛА каза

    А КОИ ДАДЕ БАНЯТА НА ТОА СУБЕКТ – МАМА КАЖА, …

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!