/Видео и Снимки/ Скандал за 500 хил. лв.! Инж. Емил Радев към Новоселски : „Крадец! С парите ни купува гласовете на членовете на читалищата. Няма да мълча!

Злата Ризова възкликна потресена: Това бе Хелоуинът на българската просвета, много ме е срам! Отидох с въпроси, тръгвам си със съмнения!

5

Три часа и половина председателите на 10 читалища в община Благоевград дебатираха разпределянето на държавните субсидии, но така и не стигнаха по същество до темата. Това се случи вчера на свикана с кметска заповед комисия, която започна с час и половина в разправии, за които обаче се разбра, че не са документирани заради липса на избран протоколчик.

Събирането стартира с напрежение и продължи с често спиране на работата и искане то да се отложи след провеждане на общите отчетни събрания на всички читалища, което по закон трябва да стане до 31 март т.г. Още при приемането на дневния ред започнаха спънките, след като председателят на читалище „Виртуален свят“ инж. Емил Радев неведнъж подчерта, че е незаконно да се избира председател, а водещ не може да е заинтересовано лице, т.е нито един от присъстващите председатели и секретари на читалища не може да поеме тази функция.

Според дневния ред събранието трябваше да разпредели финансите за 2019г. на читалищата в общината, чийто общ брой е 11. Минало-годишните 54 субсидирани от държавата бройки се запазват, като към тях през тази година се прибавят още 2-едната за най-голямото читалище „Н. Вапцаров 1866“ и половин щат за НЧ „Европа 2014“ в с. Мощанец и за НЧ „А.Костенцев 1890“ – с. Изгрев. Стандартът за 1 субсидирана бройка е 9490 лв. Годишно, което означава, че общата сума за разпределяне тази година е 531 440 лв. Предните две години от субсидии бяха лишени НЧ „Виртуален свят“ и НЧ „Европа 2014“, чиито председатели водят съдебни битки и вече имат решения в своя полза, в това число едно окончателно на ВАС. Това провокира пряк сблъсък, в който влязоха председателите инж. Е. Радев, Саша Войнова и Васил Новоселски на НЧ „Вапцаров 1866“. За разлика от С. Войнова, която и за минута не изтърва нервите си и остана спокойна до края, инж. Радев не успяваше да сдържа емоциите си, но с това пък успя да провокира В. Новоселски и той да избухне.

Разправиите тръгнаха още от дневния ред, преминаха през правилата, по които да се разпределят субсидиите, и забуксуваха кой има право на тях и кой не. Инж. Радев посочи, че в сила на разпределяне на финансите са правилата, гласувани от същата комисия през 2016г. тъй като те не са отменени. С.Войнова настоя тазгодишното събрание да се проведе след края на март, за да се сравни реално дейността на всички читалища, тъй като тогава ще са минали отчетните им събрания. Искането й дори не се подложи на гласуване. Вместо това В. Новоселски поиска всички вкупом да отидат да видят имат ли база „Виртуален свят“ и „Европа 2014“, и каква дейност развиват.

„Искам да развиваме дейност и да правим нещо за този град, а не да се крием като една електронна медия, която получава държавна субсидия, има 1800 членове, които плащат по 30 лв. на месец членски внос. Това читалищна дейност ли е?! Години тоя далавераджия краде пари на народните читалища и всички ние мълчим!“, избухна В. Новоселски. Инж. Радев не му остана длъжен: „Да, читалищна дейност е. Законът го позволява! С парите ни Новоселски купува гласовете на членовете на читалищата. Крадец! Няма да мълча! Пише доноси и присвоява парите на всички читалища!“

„Имам доказателства за свързаност на лица от читалищата по селата на НЧ „Вапцаров“ и подкрепят неговия вот на всяка комисия“, отбелязва по темата С.Войнова.

В. Новоселски предложи вътрешни правила за разпределяне на субсидиите, като след изискванията бе и задължително наличие на библиотека във всяко читалище. Срещу това условие се обяви С. Войнова, като отбеляза, че в закона такова изискване няма. Заради повторно нагнетяване на напрежението бе дадена почивка, след като инж. Радев не се върна в залата, но останаха секретарят и видеооператорите му, които да запишат цялото събитие. Едва тогава се избра протоколчик, който да записва случващото се, а на финала все пак правилата, предложени от председателя на НЧ „Вапцаров 1866“, бяха приети с мнозинство. В тях се предвижда всички читалища да попълнят инфокарти за дейностите си за изминалата година, които да представят в сряда. Тогава ще се проведе второ заседание на комисията, на което по същество да се разпредели държавната субсидия.

Общинската съветника Злата Ризова присъства на голяма част от разправиите и не скри изумлението си от тона и разменените реплики. „Това бе Хелоуинът на българската просвета, ако вие сте част от нея, много ме е срам!“, не сдържа тя възмущението си пред читалищните дейци.

Пише struma.bg

3
0
Други новини
5 Коментара
 1. бсп каза

  Защо не питате Носелецо,как си продава колите дето не може да продаде на читалището и на какви пари без обществена поръчка и каква заплати си е гласувал.за това драпа защото яко лапа.

  5

  0
 2. новоселски каза

  Е този беше срещу камбитов , но явно парите си знаят работата,вече е с него.Даже и колите на общината поддържа.

  3

  0
 3. Новоселска каза

  Може да му е обещал нещо я съветник…тоя беше кандидат навсякъде от зелени от бсп.Кандидат за кмет.Където има далавера .Щом е тръгнал да взима пари от това бедно читалище.

  2

  1
 4. Борче каза

  Златке, много си грозна и стара.

  0

  4
 5. Елена каза

  Комисията е публична, нека да присъстват повече граждани.

  3

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!