/Видео/ Известен пътешественик: Съхранете „Скаптопара“, тя ще стане голяма туристическа атракция!

1

Известният пътешественик Димитър Тонин смята,че древният град „Скаптопара“ трябва да бъде запазен на всяка цена,тъй като той може да стане голяма туристическа атракция.Той гостува в Благоевград по повод изложението „Литера Експо“.

Тонин описва в книги всяко едно кътче от България, според него тази находка е изключително ценна както за Благоевград така и за цялата страна . Той определи това което се случва с разкопките като пълно безхаберие.Според него,никой няма вина за случващите се събития, но за
да се запази градът трябва да има „политически натиск“.

Димитър Тонин е познат на читателите с поредицата си „1001 светилища“. Преди няколко дни е издал книгата „Митичната Странджа“. Странджа е свещена планина за цялото българско землище, затова авторът е описал всички светини на територията на планината. Това е трета книга от поредицата, авторът е запланувал да опише област Благоевград в два тома със заглавия „Струма“ и „Места“. Според Тонин, по поречието на двете реки живеят различни етноси и ще бъде интересно това да бъде описано.

За книгите си той ползва исторически и археологически данни, а най-голямата информация се събира от теренното изследване на място. Всяко място се посещава, описва се , заснема се и се прави маршрут, това е така наречения пътеводител.
Авторът има идея да опише всяко едно село освен със забележителностите и с опис на отделните, хотели и къщи за гости. На специална страница информацията ще бъде качена и в социалната мрежа.

Надаваме се и древният град „Скаптопара“ да стане част от пътеводителя „Струма“, заплануван от автора.

0
0
Други новини
1 Коментар
  1. Друг Пътешественик каза

    Не разбрахте ли, че това не е Скаптопара!!! Само натяквате и насаждате разединение, както и провокирате, но май това Ви е целта. Ясно и точно бяха казали различни учени и историци (археолози), че „…Където и да копнеш по поречието на Струма ще излезе нещо. Важното е да се определи, кое е стойностно и кое не е….“ – цитирам по памет.

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!