Журналистът Асен Йорданов: Не е работата в строителството на втори кабинков лифт, целта е друга…

0

В Шоуто на Слави гостува журналистът Асен Йорданов по повод разследването му по темата за Пирин и новия лифт в Банско.
В цялата история за втория лифт изобщо не става въпрос за втори лифт, каза още в началото разследващият журналист. По думите му в Банско се строят мастодонти, които нямат нищо общо с алпийския туризъм. В нормалните държави шалетата (алпийски къщи) са до три етажа в специфичен стил, каза Йорданов.

Асен Йорданов призна, че в своята журналистическа практика вече е „гледал този филм“ в Банско – гледал го е около Слънчев бряг, Несебър, Обзор, Равда. „Всичко там вече не прилича на природа“, каза журналистът. Там е туристическото гето на Европа, каза още той и допълни, че от това местните хора не са станали по-богати, напротив – обеднели са от строителния бум, защото така техният семеен бизнес се е обезценил.

Той отбеляза, че същото нещо се е случило преди 10 години и с природен парк Странджа. „Първите протести на Орлов мост избухнаха тогава, когато Върховният административен съд под натиска на властта и на олигархичните среди, които имаха интерес да закрият тази защитена територия и да застроят южното крайбрежие, да го бетонират, закриха, отмениха природния парк Странджа. Той престана да съществува. Тогава идваха от Царево с автобуси, плащаха автобуси, да идват местните хора в София да протестират. Блокираха пътищата, за да си продадат там нивичките, защото ги лъжеха, че така ще забогатеят“, припомни Асен Йорданов. Той отбеляза, че за щастие гражданският разум е надделял, а паркът е бил запазен, макар че безобразията там не се спрели.

„Това, което в момента виждаме да става в Пирин, е тотално погазване на закона“, каза Йорданов и изтъкна, че сегашният концесионер не е правил постъпки за строителство на втори лифт. Целта, по думите му, е да се компрометира някаква защита на Пирин и по същество „става въпрос за огромни бизнес интереси, които са в противоречие със защитения статут на планината

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!