/Видео/ Жестоко! Пореден абсурд на ТЕЛК – Благоевград, жена умря, докато чака комисията…

0

Тя имала проблеми със ставите, болести на сърцето и диабет

Възрастна и неподвижна жена с близо 80% инвалидност, 9 месеца чака домашно посещение от експертите на комисията, но не го дочаква и почина. Това е пореден абсурд с ТЕЛК- комисията в Благоевград.
Грижите за дома на майка му са само малка част от отговорностите на Георги Манзуров. Възрастната жена е починала на 87 години. Тежката хронология на здравето й започва още през 1981 г., когато е освидетелствана със 77,95% инвалидност. През 2018-а състоянието й се влошава и синът й иска преоценка, за да може с по-високия процент да кандидатстват и за целодневна асистентска грижа. Възрастната жена е имала сериозни проблеми със ставите, болести на сърцето, диабет.

Абсурд: Спряха пенсията на мъж с три стента на сърцето и диабет
Синът й споделя, че са поискали посещението да бъде в дома им. И така започва лутането. От разлепените инструкции в ТЕЛК – Благоевград Георги разбрал какви документи трябва да приготви за преосвидетелстване, съобщава Нова телевизия.. Направил го през май миналата година. Взел и направлението, с което се иска домашно посещение, както и телефон, на който да се уточни датата. От ТЕЛК призовали възрастната жена да се яви лично. Тя не го направила и едва така станало ясно, че трябват още документи.

Абсурд: Жена с ТЕЛК не знае, че е инвалид
„На мен ми беше обяснено и аз знам много добре, че трябваше да внеса допълнително и снимки, и преглед от кардиолог, това ми беше ясно. Аз исках да го направя, когато се уточни домашното посещение, защото на мен ми беше казано, че документите важат шест месеца”, каза още Георги.
Така той започва да се жалва официално. През януари тази година в отговор от многопрофилната болница в Благоевград му обясняват, че заключение за състоянието на майка му можело да се направи и без посещение на място, а само по документи. Но тогава за него вече е късно.
„Майка ми вече беше тотално на легло, така че предпочетох тя да бъде спокойна тук, отколкото да взема да я разкарвам за снимки и съответно за прегледи при кардиолози”, допълни Георги Манзуров.
Проблемът с домашните посещения председателят на ТЕЛК – Благоевград обяснява с високото натоварване. Д-р Олег Кашукеев смята, че има пропуски и в диагнозите от документите, които са получени. В едно обаче лекарят и синът на починалата пациентка са единни – проблеми в ТЕЛК има.
Отговор на жалбата за неполучената си помощ Георги не чака. За него случаят е приключен, защото майка му е починала. Юридически случаят също е приключен, защото починалият пациент няма нужда от асистент.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!