/Видео/ Ето късметлията, който хвана кръста в Благоевград…

0 5 283

22-годишният  Илиан Томанов хвана богоявленския кръст от студените води на река Бистрица.  Илиян е спортист, европейски шампион по Таекуон-До и е от Благоевград.

За четвърта поредна година в реката се изви мъжко хоро. Седем групи с по 10 участници и индивидуални кандидати взеха участие в тазгодишния ритуал. .

Над 80 човека влязоха във водите на реката тази година, за да си пробват късмета на Богоявление. Сред тях и две дами Виктория и Наделина.

За четвърта  поредна година игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний отслужи литургия и хвърли кръста в студените води на река Бистрица. И тази година на ритуала нямаше бой и свади.
За радост на стотиците, събрали се да гледат ритуала, след изваждането на кръста мъжете се хванаха на хоро в ледените води. Инициативата за мъжкото хоро е  за четвърта  поредна година идва от групата от Плаж махала, които бяха дошли облечени в носии.

Младежите споделиха, че искат да спомогнат за запазването на българската традиция с мъжко хоро. Те добавиха, че в реката е било по топло отколкото извън нея.

Веднага след хвърлянето на кръста беше направен водосвет на военно формирование 24 600 Благоевград.

Приятелите на Илиан го поздравиха с думите „И тази година късмета е в нас“ в Истаграм!

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!