/ Видео/ Другата гледна точка: Виновни ли са пешеходците за повечето ПТП-та на пешеходни пътеки?

0 3 232

Инцидентите на пешеходни пътеки в Благоевград през последните дни разбуниха духовете и предизвикаха много коментари. От една страна са граждани, които нападат шофьорите и безотговорните институции, а от друга пешеходците и пълната липса на култура при пресичане

В Благоевград масово пешеходците имат ниска култура при пресичане на обозначените места. Особено около райони, където има училища и детски градини. Сутрин на пешеходните пътеки около сградата на Езиковата и Математическата гимназия се наблюдава следната гледка: Децата на Благоевград отиват на училище със слушалки или с телефони в ръце без да оглеждат или спират вървят напред.
Напълно нормално е да не чуят звуков сигнал и да не видят автомобил.

И сега идва въпросът кой ще носи отговорност, ако се случи нещо. Живеем в техническо време, ние живеем с телефоните на практика, ще каже някой и е напълно нормално младите да са с телефони и слушалки.
Е дано, но с някой трябва да се поговори за тяхната безопасност.И това е трябва да стане първо  от родителите, после в училище.

Ситуацията не е само при младите пешеходци, навсякъде в града по оживените кръстовища положението е почти еднакво, пешеходците не бързат да пресекат, движат се нормално. Според правилата пресичащият  трябва по най-бързия начин да премине от другата страна, за да не пречи на движението. А какво се случва в България  пешеходците се движат  бавно, говорят по телефоните не чуват звукови сигнализации не изчакват точния момент, кога да тръгнат.

В чужбина пред всяко по-голямо училище има патрул, който ръководи организацията на движението в района.

Има инициативи на учителите в близките на България страни като Гърция и Македония , деца да са облечени със сигнални жилетки, които стоят на пешеходната пътека  и помагат  особено по-малките, за да пресекат безопасно.Всеки ден се казва на учениците как трябва да се пресича и какви правила трябва да спазват като пешеходци.

 

 

 


Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!