/Видео/ Да оцеляваш на ръба: Бай Кольо бори мъката с ракия, споделя: За мен времето е спряло…

0 1 946

55-годишният Николай Атанасов е един от 14-те жители на село Златолист, община Сандански и живее в самота и мизерия. Няма доходи, за него,времето е спряло и няма надежда за по-добър живот.По цял ден стои пред селската кръчма и търси компания за чаша ракия.
Той обитава изпортена къща,стълбите са външни от дърво и всеки момент ще се срутят.Често нощува в каравана до къщата,но тя била чужда и собственикът искал да си я прибере.
Бай Кольо останал сам от години,съпругата му починала от рак,преди две години починала и майка му.Синът му заминал за чужбина и не се обаждал.

Тъжната си история самотникът започва така:

„Аз съм родом от Златолист и трагични обстоятелства ме накараха да се върна пак тук . Живеех и работих в София, жена ми почина от рак на гърдата. Още докато беше болна ми казваше, аз като си отида ти трябва да се прибереш на село, за да оцелееш. Имам син, който е в чужбина.

След смъртта на жена ми се прибрах на село, майка ми беше жива още. Знаех, че в селото са останали малко хора и почти няма никакъв живот. През това време и моето здравословно състояние се влоши, опериран съм няколко пъти. В София докато бях, работех по строителството. После тук на село се опитах да работя пак на частно, но много трудно и пътуването и заплащането и осигуровките.

Майка ми през това време падна и си счупи таза. Гледах я дълго време на легло, но почина и останах сам. Селото ни е много отдалечено, пътят е много лош , откога ни обещават, че ще го направят, но все пари не стигат и не го правят. Едно време е било 600 души, а сега е от 14 души заедно с мен. Абе, какво да ви кажа, то държава нямаме ние искаме село да имаме.

Питаш ме как преживявам, ами така поработвам на някой, който има нужда, помагам в събота и неделя там горе срещу „Св.Георги“ има каравани и обслужвам клиентите, то тогава има само хора в нашето село.

Вярно, идват отвсякъде да се поклонят на светицата Стойна, ама знаете ли и туристите намаляха, по-малко взеха да идват. Абе то всичко загубихме.“


Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!