/Видео/ Георги Първанов в Благоевград: Политиката на България към Македония е низ от компромиси

1

„Името Северна Македония крие много подводни камъни“ ,това заяви президентът Георги Първанов на дискусия в Благоевград. Той заедно с Румен Петков, Иван Гранитски, проф. Васил Проданов и др. дискутираха политиката на България спрямо република Македония.
Преди започване на официалната част Георги Първанов и Румен Петков категорично отказаха на медиите да говорят за проблемите на животновъдите.Първанов подчерта,че поводът за гостуването е Илинден,а пък Румен Петков обясни шеговито: „Оставете сега баба Дора има и други проблеми“.
„Политиката на България към Македония е низ от компромиси. Самото признаване на Македония днес е голям компромис, но договорките с името пряко засягат България. Важно е да отбележа, че самото име „Северна Македония“ крие много подводни камъни“, каза президентът Георги Първанов.
Общото мнение на дискутиращите е, че с това име Северна Македония до някаква степен ще се откажат от античното минало и ще се обърнат към миналото си от времето на Илинден -1903 година. Има малка надежда, че ще дадат акцент на идентичността си с по новата история и ще се сложи край на македонизма.
Първанов подчерта,че политиката, която води Зоран Заев прави първи опити да изтръгне антибългарското жило на македонизма.
Според АБВ и част от гражданското общество в България отношенията ни с Македония трябваше да стъпят на някаква основа не договор, но определени правила, защитаващи българската идентичност.
В тази връзка президентът Първанов даде пример на големите празненства по случай 100 години Илинденско-Преображенското въстание в местността Мечкин камен- Славен Илинден, където била поканена и българска делегация. При споменаването на участниците във въстанието тогавашният премиер изредил всички националности от републиката без българи. Т.е присъствието и участието е различно нещо. Ето защо политиката на България трябва да е в тази насока, че да може след време в Скопие да признаят , че македонската държава е от ствола на голямото българско дърво, да признаят общата ни и история от 1903 година , защото аргументите са на наша страна.
Широката дискусия бе организирана от ПП АБВ и мина под наслов „Илинден 2018 – исторически поуки и перспективи на отношенията в региона“

    

0
0
Други новини
1 Коментар
  1. Анонимен каза

    Илинденско-Преображенското въстание е историческо дело не само на българите от Македония и Одринска Тракия, а на целия български народ ! През 20 век „Македония“ е чисто географско, а не етническо понятие. .Неговото възкресяване става около 1850 година от гръцките националисти по асоциация с античната им история при лансиране на тяхната Мегали Идея за създаване на модерна гръцка държава в границите на някогашна Византия. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че доминиращ етнос в този географски регион е вече българският. Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито в Средновековните Първо и Второ Българско царство, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуването по тези земи на „македонска’ народност. Всички възроженци и ВМРО деятели от този регион са с открито българско самосъзнание и техните неофициални и официални решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на чист книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, изявени български учители, офицери и политически личности.
    Тези неоспорими факти трябва да бъдат задължително официализирани в историята на младата държава Република Македония, ако нейните лидери наистина желаят да имат на дело добросъседски отношение с Република България и нейната по-натаъшна подкрепа за интегриране в ЕС !

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!