/Видео/ В Шоуто на Слави журналист призна: Медиите са зависими от властта, те са финансирани от управляващите и изпълняват тяхната пиар функция!

0

„Законът за защита на личните данни е директна цензура върху медиите в България, 90% от медиите са зависими от властта, те изпълняват тяхната пиар функция. Целта на този закон е да замлъкнат останалите 10% медии, които не са зависими от управляващите“, това е мнението на журналиста Светослав Терзиев  от вестник „Сега“.

Терзиев визира както националните така и местните медии. ИА Региона преди няколко месеца публикува материал свързан с цензурата върху регионалните медии. Студент от ЮЗУ „Неофит Рилски прави интересно проучване свързано с информационното обслужване на общините в Пиринско от местните сайтове и вестници. Оказва се, че повечето кметовете се договарят с медиите за определена сума пари и така се отразяват само добрите неща свързани с дейността на кмета и общината. В частност на изследването е дейността на община Благоевград.

В Благоевград нещата са стигнали до там, че за целта е създадено специално общинско предприятие, чрез което  кметът Атанас Камбитов сключва договори за информационно обслужване с местните и национални медии. И ето я зависимостта, след като дадена медия има договор тя е длъжна да отразява всяко събитие, което естествено популяризира дейността първо на кмета и второ на общинска администрация. И от тук започва тънката цензура, след като една медия не може да отразява всичките гледни точки и не може да напише критичен материал значи е цензурирана.

Отделно от това  дружеството  „Благоевград фест“ ЕООД създадено с цел да  разпределя точно средства по  сключените договори с медии. Самият договор на ЕООД-то  с общината е за 200 хил. лева, а то от своя страна разпределя парите по медиите. Неофициална справка за разпределението на сумите сочи, че медиите са напълно зависими от община Благоевград и  няма как да си позволят да изразят по-различно мнение от това, което им се дава като готова информация.

Ето ги и самите суми:

Цензура до дупка! Община Благоевград финансира регионални медии и им затваря устата

А в момента с приемането на  Закона за защита на личните данни властта в България ще може да разгърне цензурата в едър план, защото тя вече е облечена в закон.

Относно Закона за защита на личните данни това  си е директна цензура върху медиите това, че трябва Комисията за лични данни по някакви  си десет критерия,  по които да определя един текст например в даден вестник или сайт дали е журналистика или не, т.е това ще бъде един  директен брутален инструмент на властта да може да налага цензура върху това. Медиите срещу това не реагират по някакъв начин, никой не се съпротивлява, но кои медии?  Съвсем уверено е 90% от медиите в България са зависими по някакъв начин от властта, защото финансирането им минава по такива канали, които са зависими  от властта от разпределение на средства, както от български национални  така и от европейски фондове. Естествено, че тези медии няма да реагират, защото те не са истински медии, те използват и изпълняват пиар функция на властта, те просто друго не могат. Онези другите медии, дето няма и 10% вече от тях те реагираха на този закон, но кой им обръща внимание. Защото целта е  точно те да замлъкнат и те ще млъкнат.

По случая Кьовеши тези 90% медии  не го отразиха, точно гласуването за Кьовеши и избора и в Европарламента. Тази новина някак си отсъства, а цяла Европа се занимава с нея. Няма я защото е неудобна. Ето до къде могат да водят такива критерии до спускане на завеса върху информация, която не е удобна за управляващите и най-важното приемането в България  на този закон за личните данни и  неговите поправки.  Той се основава на европейски регламент, ако някой се е потрудил да прочете европейския регламент, който е доста страници, а самият закон българския е доста страници  и иска  много труд, щеше  да види, че в европейския регламент не съществуват такива критерии, които се представят едва ли  не като поискани от Европа. Само в България ги има, точките които са гласувани, само тук има тези десет критерии . Това означава следното при следващата класация на „Репортери без граници“ вече няма да бъдем на 111 място, зад Габон и пред ЦАР, ние по свобода на словото вече сме в Африка, не сме в Европа, ще се  доближаваме  до Турция, някъде към 150 място по свобода на словото.

Разликата вече между нас и Турция е, че не са вкарали толкова журналисти в затвора. Нищо не им пречи ще намерят начин, защото в регламента е казано, че санкцията за нарушаването на този закон е 20 млн. евро кой вестник, коя медия ще плати такава санкция. Това е убийство и то ще извършва не през съд , защото няма съд, който да произнесе такава присъда, а някаква комисия, петима чиновници, те ще решават, е ще решават каквото им кажат е това е картината на медиите в България“, даде разяснение журналистът.

1
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!