/Видео/ В студиото на БНТ 2 Янка Шейтанска алармира: При постъпване в първи клас децата са с наполовина подвижност

0 2 447

Съветничката Янка Шейтанска от „ПП Партия на Зелените“ съобщи в студиото на БНТ 2: „Децата, постъпващи в първи клас са с намалена наполовина подвижност“.
Поради тази причина тя и общинските съветници от групата предлагат часовете по плуване за учениците от първи до седми клас да са задължителни, като се провеждат веднъж седмично, извън учебно време по предварително изготвен график, според който учениците от всички учебни заведения в Благоевград да провеждат своите тренировки по плуване в общинския басейн.
Както ИА Региона писа съветниците предлагат също така да бъдат ремонтирани басейните в две от училищата в Благоевград, които не се ползват от години.

По тези проблеми в студиото на БНТ 2 дискутираха Янка Шейтанска – общински съветник от ПП“Партия на Зелените“ , Валентина Атанасова – преподавател по плуване, и Борислав Иванов от Регионалното управление на образованието в Благоевград.

Ето какво изтъкна общинската съветничка Янка Шейтанска:

„Кое ни провокира да направим това предложение? Свидетели сме на това, че в последно време хората употребяват евтини и удобни игри, Интернет пространството, виртуални игри, социалните мрежи. Затова ние Общинските съветници от ПП“Партия на зелените“ предлагаме часовете по плуване за учениците от първи до седми клас да са задължителни, като се провеждат веднъж седмично, извън учебно време по предварително изготвен график, според който учениците от всички учебни заведения в Благоевград да провеждат своите тренировки по плуване в общинския басейн.
Виртуалните игри, социалните мрежи, всичко това води до обездвижване на хората би било по-малко тревожно, ако не сме свидетели на това, че и децата се обездвижват.
При направени изследвания, когато децата постъпват в първи клас са с намалена наполовина подвижност.

Ние направихме предложение до Общински съвет Благоевград, като Първо: да се направи анализ-оценка какви средства са необходими да се възстановят басейните в СОУ „Иван Вазов“ ж.к.“Струмско“ и ОУ „Христо Ботев“ ж.к.“Еленово“, също така предлагаме да се захранват с минерална вода, което ще бъде по екологично и по-евтино. Басейните знаем, че от двайсет години не функционират, нашата идея е басейните да се ползват не само от учениците на съответното училище, но и от учениците от целия град.
Второ: Искаме задължителни часове по плуване ще се обоснова чл.92, ал.1 от Закона за предучилищното и начално образование има точки, в които са включени задължителни часове по плуване, избираеми учебни часове, факултативни часове и часове по специални предмети. За деца със специални потребности от Министъра на просветата има наредено организиране на един час спорт. Настояваме тези два басейна да бъдат ремонтирани, тъй като общински басейн Благоевград не е достатъчен да поеме всички деца от Благоевград. Нашата идея е децата от малки, всички да бъдат обхванати и да могат да ходят да плуват.

Борислав Иванов инспектор към РУО Благоевград, даде следната информация:
В учебните програми плуването е включено от първи до 12 клас . Част от децата учат по старата програма, други са по новата, но във всички програми плуването е избираема дисциплина. Този допълнителен час трябва да бъде с времетраене 40 минути.При малките се провежда по 1 час от първи до четвърти клас този час е предложение на министъра.Този час се нарича „Час за спортни дейности“. Целта на този час е децата, които имат качества от ранна възраст да се насочат към спорта.
Другият гост Валентина Атанасова дългогодишен треньор по плуване, каза: „Поздравления затова предложение, всъщност за идеята на общинските съветници да има такива часове. От както ползваме общинския басейн се вижда колко много деца искат да плуват.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!