/Видео/ Благоевградчани, военачалници и министърът на отбраната изпратиха тържествено 158-те военнослужещи на мисия в Афганистан!

0

Стотици граждани,военачалници и министърът на отбраната Красимир Каракачанов изпратиха тържествено 158-те военни на мисия в Афганистан. Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет за здраве. Военният министър Красимир Каракачанов поздрави контингент пожела им успешна мисия и подари специална икона, която да ги пази:
„Там те ще са далеч от България в една трудна обстановка. Виждате, че всеки ден в Афганистан има атентати, като някой път нападения са в близост до нашата база – предимно в Кабул. Ситуацията е много напрегната. Има терористични атаки и вътрешни битки. Затова винаги, когато изпращам момчетата им давам по една икона на Св. Георги, която да ги пази. Пожелавам им колкото тръгнат, толкова да се върнат – живи и здрави“, каза още министър Каракачанов.

Той добави, че според докладите на командирите на военнослужещите към момента всичко е наред по отношение подготовка и техническо обезпечаване на състава. Министър Каракачанов отбеляза, че участието на български военнослужещи на такива мисии е много важно, тъй като те трупат ценен опит.

„Едно е да служиш в казармата в една спокойна атмосфера, далеч от границата на конфликтите, но друго е да си на терен“, допълни военният министър. Той отбеляза, че и у нас има предизвикателства, свързани със сигурността, най-вече по отношение нелегалните миграти заради които понякога армията подпомага полицията.

„Но друго е да си в един район, където бойните действия са нещо ежечасно. Вероятността да се наложи да използваш уменията си и оръжията си е много по-голяма. В крайна сметка един войник е войник тогава, когато е минал през подобно каляване. Контингентите, които изпращаме на всеки 6 месеца, освен че изпълняват съюзническите ни ангажименти, по-важното е, че трупат реален боен опит, за да може ако един ден се наложи да го полазват – да знаят какво да правят“, подчерта министър Каракачанов.

В церемонията взеха участие началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
В 37-ия контингент на Българската армия са включени 158 военнослужещи. Той се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Национален командир на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален командир е полковник Румен Стамов, а командир на ротата за охрана е майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 – Враца.
В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.
По време на тържествения ритуал за изпращането на военнослужещите от 37-ия контингент министърът на отбраната награди ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от състава на Бригадното командване – Благоевград, които на 11 септември спасиха възрастен човек при пожар в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил.

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!