/ Видео/ А сега на къде!? Читалищата в Благоевград „глътнаха“ субсидия от 420 000 лв. за 2018 г.,а май ще трябва да я връщат?

Председателката на читалището в Мощанец Сашка Войнова спечели дело в Административен съд за разпределянето на субсидията на читалищата в Благоевград

0

Председателката на читалището в Мощанец Сашка Войнова спечели дело в Административен съд, свързано с разпределянето на субсидията от 420 000 лв. за 2018 г. на читалищата в Благоевград. Любопитното в случая е,че парите вече са похарчени и не е ясно от къде и дали ще бъдат възстановени.

Подлагат се нецелесъобразни решения за гласуване,такива решения бяха подложени онзи ден от страна на Община Благоевград чрез представителя Евгения Станинска, която бе водещ на комисията“, коментира Саша Войнова, която имаше предвид новото заседание за разпределението на субсидията за читалищата за 2019 година.

Съдът каза,че разпределение на база субсидирани бройки е немотивирано,не се знае кое читалище и защо получава субсидирана бройка“,каза още Войнова, която е председателя на НЧ „Европа-2014” в село Мощанец, което не получило субсидия за миналата година.

Според нея окончателно решение на ВАС също ще бъде в нейна полза.

Разпределянето на държавните средства, които Министерство на културата всяка година отпуска целево на читалищата, се извършва от комисия, в която участват по един представител на регистрираните читалища и експерт от общината. Комисията се назначава със заповед на кмета и заседава в сградата на общината.

В хода на делото са представени доклади за изразходвани бюджетни средства за предходния период и предложения за дейността на читалищата. При анализа на доказателствата съдия Иван Шекерлийски счита, че от протокола на комисията, разпределила субсидията, не става ясно какъв е точно броят на читалищата в общината и колко от тях следва да получат средства. Така не става ясно и дали е заседавала при необходимия кворум и налице ли е валидно волеизявление за приемането на механизма за разпределяне на субсидията.

Съдебната практика приема, че нищожни административни актове са тези, при които са допуснати нарушения на изискванията за компетентност и форма.
В конкретния казус оспореното решение е нищожно, тъй като при приемането му са допуснати нарушения на изискванията за компетентност и форма и не е налице ясно изразена воля.

Тези пороци са радикални, основни и тежки и обуславят нищожност на решението, пише в мотивите си съдията и връща преписката на комисията за ново разглеждане на годишната субсидия на читалищата за 2018 г.

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!