/Видео/Невиждано: С черни кожи 108 см кукер от „Струмско“ шашна зяпачите на фестивала в Благоевград

0 4 384

Сурвакарската група от квартал „Стумско“ и тази година се представи отлично на кукерския фестивал в Благоевград. Групата наброява над 200 участници и заслужено получи награда в категория „Артистичност“. Сред участниците има много кукери, старци, бабички, цигани, хлебопекари, месачи и тъкачи.

Антонио Асенов- Чори привлече стотици погледи на фестивала с костюм с дължина на косъма 108 см. Той облича кожи от най-ранна детска възраст като тръпката към сурвакарството и кукерските костюми наследил от баща си Валери Христов.

Под звуците на зурни и тъпани участниците играха хора и демонстрираха
народни обичаи и традиции.

Кукери споделят, че един голям костюм се прави от 10, 12 кожи като цената му е 12 хил.лева. Цената за най-малките деца е около 5 хил.лева. Сред младите кукери са 16-годишната Маргарита Урлачка, 14-годишният Димитър Китанов и 12- годишният Благой Урлачки.

Най-малкия член на кукерската група е на две години, а най-възрастния на 80 години.

Ръководителят на групата Венцислав Лудачки, споделя, че са уникални със спецификата си, сред тях има 10 шивачи-сарачи, които са специално обучени да зашиват на ръка кожите, така че да не личат шевовете и наставките.

„Това хоби не е за всеки, то е традиция, която се предава от поколение а поколение, затова всички ние от „Струмско“ сме потомствени кукери, нашите баби, дядовци, майки и бащи са ни научили да изпитваме необходимост и нужда да се вмъкнем в тежкия костюм и да се покажем“, коментира Венцислав Лудачки.

 

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!