Великден наближава, съвет на експерти как да избираме туристически оферти!

0

По-малко от месец остава до Великденските празници. Вероятно много от вас вече са си направили плановете за това къде ще прекарат 4-те почивни дни. Традиционно, много българи са предпочели резервации в курорти в Гърция. Но какви туристи очакват българските хотели – това коментира в студиото на „По света и у нас“ Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма.

На път за Великденските празници и то у нас – очакванията са това да направят около 280 хиляди българи. Други 50 хиляди ще почиват в чужбина като най-много 30 000 ще заложат на южната ни съседка Гърция. От туристическия бранш у нас очакват да посрещнат поне 170 000 чужденци – от тях – най-много румънци 60 000. Тази година Великден е малко по-рано, пише бнт.

Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма: Което е много добре за зимните курорти и малко по-зле за морските курорти, тъй като преди отваряха повече хотели, когато става въпрос за края на април. Но сега около 40 хотела ще работят на морето и това, което се търси е балнео-СПА и уелнес – топли минерални води 37 градуса – 47 градуса – това са всички тези балнеокурорти.

А колко ще струва? Средно българите ще похарчат за тези 4 почивни дни около Великден 295 лева. За чужбина цената скача средно до 495. Причината е ясна – разстоянието е по-голямо, а и пътуването със самолет вдига разходите.

Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма: Офертите за Великден започват от 195 лева, ако става въпрос за Метеора за три дни. Но също така имаме и такива, които са по 2 400, ако става въпрос за Индия. Затова ние говорим за средни цени и тези, които ще отидат в Гърция трябва да си приготвят така малко повече от 400 лева ако искат да прекарат добре във времето, в което ще бъдат.

Съветите на експертите към хората: да четат и дребните шрифтове на офертите за пътуване, особено когато те се представят като промоционални. Път време няма – казват още – затова най-важната препоръка остава да се тръгне навреме, без да се бърза, за да се избегнат произшествия.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!