„Вампир” отново излиза на сцената  в Благоевград!

0 677

Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград ще представя „Вампир” от Антон Страшимиров. Представлението ще се играе на 16 ноември от 19.00 часа.Въздействащият спектакъл откри театралния сезон през 2016 и се превърна в едно от най – успешните и награждавани представления на театъра, в последните няколко години. Успешното участие в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/ беше началото на редица фестивали и награди за екипа на представлението.

Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за „Цялостен спектакъл“ театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата „Сцена,палитра,слово“ – Пловдив 2017. През погледа на младия режисьор, Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст.

Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.” Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров.

Пиесата е играна на театрална сцена преди да бъде отпечатана в книжно издание. Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.
Представлението не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!