Важно за тютюнопроизводителите в Югозапада! Субсидиите ще се дават в началото на април

0 1 118

Ставките за килограм тютюн по националната преходна помощ за стопанската 2017 година бяха одобрени с мнозинство по време на проведения днес консултативен съвет по тютюна. За сортова група Вирджиния ставката е 70 ст./кг, за Бърлей – 90 ст./кг и за Кабакулак – 1,23 ст./кг. При Басми ставките за произведено количество до1 тон са2,41 ст./кг, до 2 тона – 2,34 ст./кг., а при производство над 2 тона ставката е 1,56 ст./кг. Националната преходна помощ за стопанската 2017 година е в размер на 84 550 000 млн. лв.

В случай, че няма възражения срещу тези ставки, те ще бъдат узаконени по време на заседание на 12-и март Държавен фонд „Земеделие“ и в този случай в първите 10 дни на април производителите ще получат субсидиите, каза за „Агрозона“ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и президент на европейския браншови съюз UNITAB.

През 2017 г. в страната са произведени 17 хил. тона тютюн, което е същото количество като през 2016 г. и има индикации, че през 2018 г. количеството ще бъде близко до произведеното през предходната година, допълни той.

Диалогът между производителите и лицензираните изкупвачи ще продължи и през следващите седмици с цел максимално бързо тютюнопроизводителите да получат своите средства по сключените договори, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!