Бум на пневмонии след усложнения от грип в благоевградската болница, вътрешното отделение препълнено

0

Вътрешно отделение на благоевградската болница е препълнено. 39 са болните, които са хоспитализирани, 12 от тях са с пневмонии вследствие на усложнения от грип, съобщи началникът на отделението д-р Румен Кондев.

7 дни е клиничната пътека, предвидена за лечение на бронхопневмония, още 2-3 дни се отпускат за долекуване на пациентите. Според д-р Кондев вече се забелязва тенденция за спад на пика на грипната вълна.

До края на седмицата може да очакваме понижаване броя на болните, счита и общопрактикуващият лекар д-р Емил Цветков. “В понеделник се забелязват най-големите опашки пред лекарските кабинети на джипитата, но това е нормално, тъй като хората са чакали да минат почивните дни, пише струмабг. Хубаво е, че учениците бяха пуснати в грипна ваканция, с което се ограничават контактите и разпространението на вируса. Типичното за тази година е, че най-потърпевши са децата и младите хора. Заради понижения имунитет грипът протича с усложнения, със синузити и пневмонии. Очаквам заболеваемостта да почне да спада от петък”, прогнозира д-р Цветков.

Експертът от РЗИ – Благоевград д-р Веселка Мончева заяви, че към момента се поддържа ниво на болните, като бройката расте. Най-много е засегната възрастовата група 5-14 години, следвани от възрастовата група от бебета до 4 години.

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!